Завантаження ...

У чому різниця між дистанційною освітою і онлайн-навчанням?

У чому  різниця між дистанційною освітою і онлайн-навчанням? фото

Зараз активно обговорюється питання дистанційного та онлайн-навчання. В умовах війни, в першу чергу, навчання має бути не тільки ефективним, але й безпечним. Щоб знайти золоту середину, прийнятну для ситуації, що склалася в Україні,до обговорення цього питання долучаються і фахівці, і урядовці, і самі батьки учнів, що мають здобувати освіту. Щоб краще розібратися у цьому питанні, дізнаємося думку фахівців.

Дистанційна освіта і онлайн-навчання - це дві різні форми здобуття освіти. У чому різниця — пояснюють освітні експерти.

Валентина Мержиєвська, співзасновниця і викладачка альтернативної школи "БеркоШко", розповідає, що онлайн-навчання – це часто вимушена форма, яка значною мірою наслідує прийоми очного навчання. Серед переваг пані Валентина називає легкість демонстрації презентацій та відео, проведення онлайн-тестування. А от вадами можуть стати як технічні проблеми, так і принципові: відсутність потрібного емоційного та візуального контакту між учнем і вчителем.

Дистанційне навчання — це зовсім інша структура навчання. Вчитель може зовсім не зустрічатись з учнями в онлайн-відео, а лише писати коментарі в чаті. Головною особливістю дистанційки є ретельне відстеження успішності учня.

Експертка зазначає: “На мій погляд онлайн-навчання є дуже виснажливим. Уроки за розкладом в Zoom – це значно важче, ніж уроки за розкладом в школі. Надмірну кількість онлайну складно витримувати і учням, і викладачам”.

Володимир Співаковський, президент корпорпції “Гранд”, пояснює, що онлайн-навчання передбачає живі уроки в реальному часі, з синхронним спілкуванням з учителем і однокласниками.

А от дистанційне навчання – асинхронне, воно діє в роздільному режимі часу. Можна вибрати зручний час, коли вчити той чи інший предмет в записі.

Віктор Громовий, шеф-редактор порталу "Освітня політика", співробітник Навчально-методичного центру з питань якості освіти, зазначає, що дистанційна освіта – це викладання на відстані, при якому відсутнє міжособистісне спілкування віч-на-віч.

А онлайн-навчання – це варіант синхронної дистанційної освіти, за якого учні мають бути присутніми біля моніторів комп’ютерів чи увімкнених мобілок одночасно з вчителем за розкладом.

Іванна Коберник, співзасновниця ГО "Смарт освіта" та ГО "Батьківський контроль" , говорить, що дистанційне навчання – це не завжди онлайн навчання, і навпаки. Онлайн-навчання може відбуватися і в школі – якщо діти працюють в класі з використанням певної інтернет-платформи.

Дистанційне навчання може відбуватися в синхронному чи асинхронному режимі.

При синхронному режимі учні та вчитель взаємодіють одночасно: наприклад, проводять уроки в Zoom.

При асинхронному режимі учні мають план, перелік онлайн-матеріалів і завдань, які вчать і виконують у зручний для себе час, а здають до певного дедлайну.

За повідомленням Tanya Ovadenko, Освітній простір

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия