Завантаження ...

Храмове свято

Храмове свято фото

Віряни Славутича та України, разом зі Свято-Іллінським храмовим комплексом, 2 серпня відзначають церковне свято День пам'яті пророка Іллі.

Як завжди, в цей день відбулися святкові богослужіння, хресна хода навколо храму, автопробіг по вулицях міста, богослужіння на підтрмку воінів ЗСУ та перемоги нашої країни.

Настоятель православного храму, протоієрей Іоанн, вітаючи присутніх зі святом, побажав усім віри в бога, єдності та перемоги України у війні супротив підступного агресора.

Вадим ІВКІН

Пророк Ілля жив у ІХ столітті до народження Ісуса Христа. Ім'я Ілля означає «міць Господня», яке визначило все його життя.

У тілі ангел, пророків основа, другий предтеча пришестя Христового Ілля славний, з висоти зіслав Єлисеєві благодать недуги відганяти і прокажених очищати.Тому й на тих, що почитають його, зливає зціління. Пророче і провидче великих діл Бога нашого, Іллє великоіменитий, вістуванням твоїм Ти встановив водоточні облаки. Моли за нас єдиного Чоловіколюбця

Святий пророк Ілля народився у м. Фесфії (Тесвії) Галаадській за 900 років до Різдва Христового. Ім'я, яке батьки дали синові (Ілля означає - мій Бог – Ягве”) визначило все його життя. З малих літ він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. О тій порі царем Ізраїлю був Ахав, який закликав людей поклонятися ідолам (Ваалові). Прихильницею ідолопоклонства була й цариця Єзавель.

Серед тих ізраїльських сміливців, які виступали проти цього був Ілля. Він ревно молився, закликав людей покаятися і повірити в Єдиного Бога. Бачачи духовну загибель свого народу, Ілля переконував царя навернутися, пророкував нещастя для народу, якщо той не схаменеться. Коли цар не послухався слів пророка, настала трирічна засуха, що спричинила голод у країні. І лише за молитвами святого пророка Іллі на спраглу землю знову впав дощ.

Ілля зазнав чимало переслідувань від ідолопоклонників. Коли він збирався вмирати, то дізнався, що Бог живим забере його на небо. Так і сталося. Товариш Іллі та інші свідки бачили як з'явилася вогняна колісниця і ангели підняли Святого на небо. Саме так зображають Іллю іконописці на вогненній колісниці, запряженій четвіркою крилатих коней, що возноситься в небеса.

Під час земного життя Ісуса Христа, пам'ятаючи про чудеса Іллі, іудеї сприймали сина Божого за пророка. А в час Преображення Господнього на горі Фавор Ілля разом з Мойсеєм розмовляли з Господом. В тропарі свята святий Ілля трактується як Ангел тілесний, твердиня пророків, другий предтеча Христового пришестя

Інформація зі сторінки у facebook Свято-Іллінський храм міста Славутича. УПЦ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия