Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сучасні артефакти російського вторгнення із 3D-моделями представили в Чернігові

Сучасні артефакти російського вторгнення із 3D-моделями представили в Чернігові фото

У Чернігівському історичному музеї імені Василя Тарновського відкрилася виставка «Рашизм=Фашизм. Чернігів 1941-2022». На ній представлені унікальні матеріали та предмети, що розповідають про трагічні події в обласному центрі на період його оточення російськими військами.

Серед експонатів − крісло-катапульта зі збитого літака полоненого російського льотчика майора Красноярцева, залишки російських ракет та снарядів, понівечена зброя, уніформа та спорядження солдат-окупантів. Крім того, на виставці можна побачити карикатури про війну та художні роботи місцевих митців, на яких зображені фрагменти нищення російською армією населення і цивільної інфраструктури в Чернігові.

− На виставці представлено понад 200 експонатів, − розповів один із ініціаторів її створення, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені Тарновського Максим Блакитний. – Збирати предмети для її створення розпочали на початку квітня, одразу після зняття оточення Чернігова. Їздили також навколишніми селами, що були під окупацією ворога. Одночасно здійснювали фотофіксацію звірств російської армії для історії.

За словами Максима Блакитного, значну допомогу в пошуковій роботі надали військовослужбовці з місцевого підрозділу територіальної оборони. Вони допомагали історикам пересуватися у той час складними, а іноді й небезпечними шляхами. Багато разів військовики самі привозили та передавали музею різні експонати.

Наприкінці заходу для присутніх продемонстрували презентаційний фільм, в якому його автори майстерно провели паралель між знищенням Чернігова солдатами нацистської Німеччини у 1941 році й «фашистськими» діями російських солдат у лютому-березні нинішнього року. Для підсилення сюжету до стрічки включили документальні кадри та фото часів другої світової війни і 3D-моделі сучасних знищених будівель обласного центру, що були створені київським архітектором Сергієм Ревенком разом із французькими волонтерами. Побачене не залишило байдужим жодного з присутніх гостей.

Планується, що виставка в обласному центрі триватиме кілька місяців.

Фото та відео авторів 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: