Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутицький ринок: ціни повільно почали знижуватись

Славутицький ринок: ціни повільно почали знижуватись фото

Військовий час - це час змін і, нажаль, не в кращому напрямку. Нацбанк прийняв рішення про новий курс гривні відносно долара. І це суттєво вплинуло на ціноутворюючу політику. Про те, як відреагували на такі зміни ціни на продукти, дуже добре демонструє ринок. Славутицький, в цьому сенсі, не виключення.

Йдучи на міський ринок, я поставив перед собою завдання ознайомитися с цінами на овочеву продукцію, ягоду, фрукти та інше, що понують на прилавках у середині літа.

Відмітимо, що воєнний стан і сучасні  военні дії на сході та півдні України додали свій внесок щодо ціноутворення в напрямку  їхнього зростання. Особливо це було помітно наприкінці весни - початку літа. Пояснення дуже просте. Воєнні дії та тимчасова окупація у південних областях держави значно зменшили кількість продуктів, що зазвичай з’являлися на наших прилавках о цій порі.

Зараз зростає кількість товару місцевого аграрія. Ціни повільно почали знижуватись, але не настільки, як у минулому році.

Дало ознаку й те, що у нашому регіоні також були активні воєнні дії, а деяка теріторія областей була в облозі, Це було на початку повномасштабного нападу російського агресора  на нашу державу. Зараз ми усе чайстіше зустрічаємо інформацію про введення в експлуатацію мостів на шляхах Чернігівщини, Київщини та інших областей. Це показує покращення логістики доставки урожаю 2022 року на прилавки наших населених пунктів. 

На питання, як ріст вартості долара відносно гривні вплинув на здорожчання сільськогосподарскої продукції, скаржаться як продавці, так і жителі міста.

 Тетяна, мешканка Михайло-Коцюбинська, продавець, каже:

 

«Вважаю, що діі Нацбанку не дуже скажуться на вартості паливно-мастильних матеріалів, тому що є тенденція зниження ціни на нафту. Паливо на АЗС дешевшає, а тому значного росту цін на сільськогосподарські  продукти не передбачаю».

 

До розмови долучається продавчиня Світлана:

 

«Думаю, що ціни на продукти мають частково зрости. Це завжди відбувалось, коли зростала вартість валюти. Запчастини до авто, посадочний материал, добриво та інше. Загальна інфляція - усе це вплине на собівартість продуктів». 

 

Тож, сподіваємося, що ціни на продукти, що вирощуються місцевими аграріями, зміняться незначно. Хоча у мовах активних воєнних дій у державі важко робити якісь передбачення.

Вадим ІВКІН

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: