Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чорнобильська АЕС увійшла до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій

 Чорнобильська АЕС увійшла до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій фото

Чорнобильська АЕС отримала підтверждення про офіційний перехід до Паризького центру Всесвітньої організації операторів атомних електростанцій. До цього — з моменту заснування організації у 1989 році — ЧАЕС була афілійована до московського регіонального центру.

Про це повідомили на офіційній сторінці підприємства.

Всесвітня організація операторів атомних електростанцій (далі: ВАО АЕС) була створена після аварії на ЧАЕС. Головною місією ВАО є максимальне підвищення безпеки і надійності атомних станцій по всьому світу. Йдеться у повідомленні.

«Для нас членство у ВАО є важливим перш за все тому, що дає можливість взаємної підтримки, обміну інформацією та використання позитивного досвіду інших АЕС світу», — говорить заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва та інформації ЧАЕС Валентина Одиниця.

Існує декілька регіональних центрів ВАО АЕС: Атланта (США), Токіо (Японія), Париж (Франція) та Москва (РФ), а головний офіс ВАО АЕС знаходиться у Лондоні (Великобританія). Принцип приналежності членів до регіональних центрів в основному географічний. ЧАЕС географічно належала до регіону роботи Московського центру так само як і атомні станції Литви, Болгарії, Вірменії, Угорщини та Чехії та інших країн.

Повномасштабна агресія росії, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, окупація Чорнобильської АЕС російськими військами — все це унеможливлює будь-яку ймовірність подальшого афілювання з московським регіональним центром. Крім того, московський центр ВАО АЕС не випустив жодної заяви із засудженням російського ядерного тероризму на території України. Це стало фінальним аргументом для того, щоб звернутися у штаб-квартиру ВАО АЕС у Лондоні та вимагати остаточного розірвання зв'язків з московським центром та переходу до Паризького.

ЧАЕС і надалі продовжуватиме членство у ВАО АЕС, буде брати участь в експертних обмінах, ділитиметься та перейматиме досвід у рамках організації.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: