Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич: сезон полуниці в розпалі – не відмовте собі у задоволенні!

Славутич: сезон полуниці в розпалі – не відмовте собі у задоволенні! фото

Ятки торгівельних мереж вже давно привертають нашу увагу яскраво-червоними ягодами, з улюбленим смаком та ароматом.

Зазвичай, у середині червня мешканці сіл, що знаходяться поблизу Славутича, великими кошиками привозять ягоди до нашого міста на продаж. А цього року весна дещо запізнилась, тому домашні ягоди на нашому ринку тільки починають з’являться.

В більшій кількості у нас продають полуницю, привезену з  Одеси, Миколаєва та Черкас.

На нашому міському ринку точок торгівлі полуницею не так багато. Підходжу до уже знайомого намету, зі свіжими овочами та ягодами, питаю, якою полуницею торгують.

Продавець, лукаво посміхаючись питає, яку б мені хотілося? А далі пояснює:

«Полуничка з Миколаївщини, 130 грн за кілограм. Якщо хочете не солодку, з легенькою кислинкою, то раджу ось цю, - указує на великі, плоскої форми, ягоди.

Але вона така, наче гумова. А якщо любите солодкі ягоди, то краще ті, що дрібніші», - звертає увагу на лоточок поряд.

«Великі – то не дуже смачні. У них крупна серцевинка. А маленькі – солодкі, тануть в роті», - долучається до розмови жіночка, що обирала огірки поряд.

Я уважно розглядаю, хочу зловити аромат полуниці, що залишився в п’амяті ще з дитинства.

А жіночка, глянувши на мене, продовжує:

«Та ці ще не такі запашні. Зранку привозили домашню полуницю, ось той аромат за кілометр чути!»

Як виявилось, домашня полуниця лише починає достигати. Її поки не багато. І коштує десь 110-120 грн за кілограм. Щоб поїсти її вдосталь, або зробити варення чи заморозити, треба зачекати ще тиждень-два. Тоді її вже буде багато.

А продавець люб’язно пропонує купити у нього, бо родичі мають ділянку полуниці і планують продавати. Але не раніше, ніж за два тижні. Погоджуюсь і йду далі.

На Московській площі теж продають полуницю. Тут зазвичай привозять з Одещини та Черкащини.

На ятках, що під наметом, полуниця розкладена в невеличкі лоточки. Десь грамів 600 кожен. Полуниця запашна.

Привітлива продавчиня Людмила, каже, що смачна ягода. Славутичани купують охоче. Привозять з різних місць. Найчастіше з Одеси.

У невеличкому магазинчику, що поряд з магазином «Квартал», ягоди розкладені теж у лоточки, працює кондиціонер. Жінка, що продає товар, каже, що вже вдруге привезли полуницю з Одещини.

«Зараз не вгадаєш, з відки вийде привезти товар. Але людям подобається, купують з задоволенням», - запевняє продавчиня.

Щодо ціни, то на ятках вона змінюється щодня. Товар за такої спеки швидко псується, тому потребує вчасного збуту. Ціна сягає від 135 до 95 грн.

Господині, що мають свою городину кажуть, що цього року весна була затяжна. І якщо раніше у середині червня вони вже консервували полуницю, то цьогоріч о цій порі лише починають вибирати перші ягоди з ділянки.

Ще кажуть, що врожай ягід буде невеликий. Відбулося швидке цвітіння, а в холодну пору бджола не активно опилювала квіти. тому на великий врожай очікувати не варто.

Та відмовляти собі у такому смаколику не варто. Адже полуниця не тільки ароматна і смачна, а ще й дуже корисна для здоров'я - у ній безліч вітамінів та антиоксидантів.

Полуниця багата на різні групи елементів та вітамінів. До її складу входять: калій, фосфор, кальцій, натрій, магній, залізо, цинк, йод, вітамін С, вітамін В9. У невеликій кількості плоди мають також інші провітаміни та вітаміни (А, В1, В2, Е, РР, К). З полуниці можна готувати компоти, вареники, пиріжки, пироги, зефір, варення на зиму, джем, можна просто перетерти з цукром або посмакувати цілою з грядки...

Завдяки високому вмісту фолієвої кислоти (В9) полуниця є сильним кровотворним засобом. Ця кислота також допомагає зміцнити пам’ять. Завдяки цинку підвищується сексуальна активності людини, саме тому її часто називають природним замінником віагри.

Полуниця – чудовий афродизіак. Також ця ягода поліпшує роботу серця, робить судини еластичнішими, знижує тиск і корегує роботу нервової системи. У сезон полуниці можна привести в повний порядок серцево-судинну систему, шлунково-кишковий тракт, печінку, нирки, позбутися набряків, болю в суглобах.

Завдяки цій ягоді поліпшується апетит, травлення, добре відходить жовч, сеча. Полуниця має протизапальні властивості, нормалізує обмін речовин. Також вона містить так званий гормон радості, що допомагає легше переносити тяготи повсякденного життя, покращує настрій і радіти життю.

У народній медицині полуницю використовували як протимікробний засіб, для лікування авітамінозів, подагри і маткових кровотеч. Як антисептик застосовують водний настій ягід, ним полощуть горло при ангінах і рот при стоматитах. Соком полуниці відбілюють і пом’якшують шкіру. Маски зі свіжої полуниці покращують колір обличчя, злегка вибілюють, зменшують пігментацію, роблять шкіру оксамитовою і ніжною, омолоджують, розгладжують зморшки.

Отож, не відмовляйте собі у задоволенні - скуштуйте сезонної ягоди!

Олександра ЛАТИШЕВА

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: