Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що таке фантом сирени та як його позбавитись?

Що таке фантом сирени та як його позбавитись? фото

Війна та трівалий стрес виснажують нашу психіку. І в той час, коли навколо тиша, а ти чуєш звуки сирени, починаєш розуміти, що з цим щось треба робити...

Таке явище фахівці називають "синдромом фантомної сирени".

Цікаву та корисну інформацію щодо фантому сирени та важливих практик, як його позбутись, розмістив на своїй сторінці Соціально-психологічний центр.

Синдром фантомної сирени – це стан, коли людина чує звуки сирени, хоча насправді їх немає.

Далі трохи більше інформації про синдром та фахові інструкції, як з цією проблемою впоратися.

Чи це нормально?

Так, абсолютно. Поява цього синдрому є цілком природною реакцією нашої психіки на хронічний стрес.

Головна задача – мінімізувати симптоми, щоб бути в ресурсі та мати змогу ухвалювати швидкі рішення та діяти ефективно.

Що я маю робити?

1. ПОВЕРНУТИСЯ ДО РЕАЛЬНОСТІ. Зосередьте свою увагу на маленьких діях, які допоможуть відчути реальність і світ навколо себе та зрозуміти, що звуку сирен немає. Наприклад, можна поговорити з людиною, яка знаходиться поруч із вами, або доторкнутися до свого тіла. Також може допомогти порахувати предмети в кімнаті або вимити обличчя та руки холодною водою. Такі дії допомагають нам повернутися в реальність через тіло.

2. ЗАКРИТИ БАЗОВІ ПОТРЕБИ. У час постійного стресу та загрози життю це може бути складною задачею. Однак, якщо у вас є можливість, спробуйте трохи поспати, поїсти теплої їжі або випити чаю, обійняти тих, хто поруч. Також може допомогти година без новин і телефона (заздалегідь попросіть близьких зателефонувати вам у разі тривоги).

3. РОЗРОБИТИ ПЛАН ДЛЯ ЕКСТРЕНИХ СИТУАЦІЙ. Поговоріть зі своїми близькими, друзями, сусідами. Складіть чіткий план, хто що робитиме в разі екстрених ситуацій (зробіть чергування, покладіть найнеобхідніші речі в тих місцях, де їх буде легко знайти, підготуйте одяг).

Як позбутися синдрому фантомної сирени?

1. Проговоріть вголос, що чуєте сирену. Скажіть про це родичам, друзям, будь-кому, хто поруч. Поділіться своїм переживанням.

2. Проговоріть свої емоції. «Мені страшно», «Я злюся», – не бійтеся зізнатися. Намагайтеся відчути в організмі цей стан. Відчути, де в тілі стиснулося чи заболіло в той момент.

3. Ведіть щоденник. Коли емоції накопичуються, то виникає більша вірогідність стресу, а, відповідно, і сирен у вашій голові. Викладання своїх думок і переживань на папір допоможе «заземлитися». Вивільнити емоції з організму – означає стабілізувати свій загальний стан.

4. Не ізолюйтеся. Дуже важливо бути з людьми, спілкуватись, обмінюватися переживаннями, ділитись інформацією. Коли залишаєтесь наодинці, то є більша вірогідність накопичити ті стресові емоції.

5. Це нормально! Зрозумійте, що ви такий не один, що ви не зійшли з глузду. Синдром фантомної сирени справді існує, і він лікується. Це точно не назавжди! Зверніться по допомогу до психолога, не соромтеся. Це не щось дивне, а просто захисна реакція організму.

Наша психіка впорається, якщо ми хоч трохи закриватимемо наші базові потреби й будемо мінімізувати симптоми.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: