Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вітаємо Краєзнавчий музей Славутича і Чорнобильської АЕС зі святом!

Вітаємо Краєзнавчий музей Славутича і Чорнобильської АЕС зі святом! фото

Міжнародний день музеїв — щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Експозиції Краєзнавчого музею Славутича і Чорнобильської АЕС представляють пам’ятки матеріальної, духовної культури Поліського регіону, історію і сьогодення Славутича та історію підприємства Чорнобильська АЕС, матеріали з історії будівництва міста Прип’ять, аварії та ліквідації її наслідків на ЧАЕС і в 30-ти кілометровій Зоні, будівництво об’єкту "Укриття", участь світової спільноти в будівництві нового конфайнменту. В музейних фондах налічується 10214 одиниць експонатів.

Експозиційна зала «Чорнобильська АЕС: події, факти, документи». Безумовний інтерес у відвідувачів викликає макет промислового майданчика станції з об'єктом «Укриття», фотохроніка будівництва атомного первістка України, стенди про ліквідацію наслідків аварії, про пожежних та працівників станції, які робили все, щоб мінімізувати наслідки смертоносного сліду найбільшої і найстрашнішої з техногенних катастроф, а також матеріали щодо реалізації міжнародних проектів та технічне вирішення побудови безпечного конфайнменту над «Об’єктом «Укриття».

«Будівництво міста Славутича». Музейний зал представляє, крім офіційних урядових документів, ще й ескізи художніх та архітектурних рішень, авторські проекти забудови кварталів і рекреаційних зон відпочинку, за які група архітекторів на чолі з Федором Боровиком отримала Державну премію України. Цікавим для відвідувачів є макет міста Славутича (12 м2), виконаний Київським зональним науково-дослідним проектним інститутом.

«Славутич - наш дім». Експозиційний зал в документах, фотографіях, речових предметах представляє всі аспекти розвитку міста, якому три десятиліття. Як для історії - зовсім мало, а для життєдіяльності міста це роки випробовувань і водночас великих перемог та здобутків. Зал представляє, як на практиці славутицька міська громада через пошук інноваційних підходів до розвитку міста реалізує ідею «Славутич - наш дім! Зробимо його найкращим, найчистішим, найзатишнішим!».

«Етнографічна світлиця». Музейна експозиція цього залу - це духовна пам'ять нашої історії, відображена у речах побуту, світлинах, одязі, знаряддях праці початку XX століття. Серед унікальних експонатів - старовинні українські рушники, вишиті майстринями сіл Чернігівського і Ріпкінського районів, які вражають багатством візерунків та технік виконання. Змістовним доповненням до представленої експозиції стали, зібрані працівниками музею, матеріали про традиції, звичаї, обряди Чернігівщини, пісні, колядки, щедрівки, рецепти їжі. Це все те, що постійно нагадує нам, звідки ми і чийого роду.

Ініціатор створення музею у Славутичі і його директор - Алімов Євген Абдулайович.

Вітаємо працівників нашого Краєзнавчого музею з професійним святом! Цікавих експозицій, натхненних відвідувачів, миру, добра і перемоги! Слава Україні!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: