Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Українські Герої, що вберегли ЧАЕС від рашистів, отримали урядові нагороди

Українські Герої, що вберегли ЧАЕС від рашистів, отримали урядові нагороди фото

Міністр енергетики України Герман Галущенко разом з Міністром оборони України Олексієм Резніковим та Міністром внутрішніх справ України Денисом Монастирським нагородили героїв, чиїми зусиллями була збережена Чорнобильська атомна електростанція.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Тривала окупація ЧАЕС російськими військами – це яскравий приклад путінського ядерного тероризму, що становив радіаційну небезпеку для всього світу", – наголосив Герман Галущенко .

Він нагадав, що Чорнобильська АЕС кілька днів була повністю знеструмлена внаслідок російських обстрілів. Відсутність стабільного електропостачання загрожувала роботі системи охолодження у сховищі відпрацьованого ядерного палива. Якщо б паливо нагрілося, то розплавило захисні конструкції, і радіація потрапила в довкілля.

"Ремонтні бригади «Укренерго» багато разів намагалися отримати від загарбників безпечний коридор, щоб відремонтувати лінію. Їх обшукували, залякували, погрожували розстрілами. Але вони не відступали. До того ж, лінію довелося лагодити не один раз, тому що окупанти розбивали її знову і знову", – підкреслив Міністр енергетики.

"Героїзм виглядає саме так. Знати, що тебе можуть розстріляти, і все одно намагатися дістатися пошкоджень і відремонтувати їх. Тому що інакше наступлять масштабні катастрофічні наслідки. І це головне, що відрізняє нас від рашистів. Для них не має цінності нічиє життя. Для нас – має цінність життя кожного. Навіть якщо за його збереження доведеться віддати власне", – додав він.

За те, що готові були ризикувати власним життям заради того, щоб вся Європа не отримала другого Чорнобиля, 19 співробітників НЕК «Укренерго» нагороджені почесними грамотами Кабінету Міністрів України з пам’ятним знаком за професіоналізм і відвагу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: