Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

"А у сусіда друга армія світу відібрала дірявий таз…", - мешканка Чорнобиля

"А у сусіда друга армія світу відібрала дірявий таз…", - мешканка Чорнобиля фото

Російські війська зайняли територію Чорнобильської АЕС, розташованої біля самого кордону з Білоруссю, у перший день вторгнення, 24 лютого. Вони взяли в полон українських військових та фактично тримали у заручниках цивільний персонал станції. Окупанти пішли з ЧАЕС наприкінці березня.

Жителі Чорнобиля розповіли, якою для них була окупація.

"Про те, що почалася війна, я, як і багато інших тут, дізналася, побачивши те, що відбувається на вулицях. Як відомо, вони зайшли до нас з боку Білорусі. Але спочатку над нами, з білоруського Мозиря, пролетіли ракети. Потім уже почався наступ. Вулицях йшли колони танків, яким кінця та краю не було видно. Наші й без того старі будинки тремтіли. Мені як людині у віці було дуже складно повірити, що на нас напали росіяни. Але це я побачила на власні очі. Тварини ... немає слів", – розказала  мешканка Чорнобиля, яка  повернулася до своєї домівки майже одразу після вибуху на ЧАЕС.

За її словами, мародерство росіян – це окрема тема. Йдучи, окупанти намагалися вкрасти якнайбільше цінних речей.

"Відкривали будинки та забирали звідти все, що залишилося від колишніх господарів. Справа в тому, що в деякі будинки власники час від часу навідуються. Відповідно, є предмети та меблі першої необхідності. Так ось, росіяни виносили з будинків ліжка, матраци. У мого сусіда відібрали дірявий таз. Я не уявляю, навіщо він може знадобитися, як то кажуть, другій армії світу", – розповіла нам чорнобилянка.

До цього додала, що росіяни зіштовхнулися з тим, що в зоні відчуження поганий зв'язок: "Щоб дзвонити, вони лізли на дерева, вище, щоб впіймати сигнал".

Як розповіли нам чорнобиляни, одним із найстрашніших моментів було те, коли росіяни почали допитувати, питаючи, чи ховається в Чорнобилі "Правий сектор": "Сказали так: якщо ви бачили та мовчите, то вас розстріляємо першими. Було дуже страшно".

Мародерство окупантів

Своєю чергою, у НАН України склали перелік того, як росіяни мародерствували у службових приміщеннях персоналу зони відчуження.

"Практично кожне офісне приміщення має суттєві пошкодження та повністю розграбоване (російські окупанти викрали службове майно, особисте майно працівників на їхніх робочих місцях)", – написав у своєму звіті директор інституту проблем атомних електростанцій НАН України академік Анатолій Носовський.

За його словами, є явні докази того, що чорнобильські лабораторії також грабували не лише солдати, а й фахівці у галузі радіаційної безпеки.

"У лабораторіях знаходилися джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливних матеріалів з об'єкта "Укриття", які використовувалися вченими у дослідженнях. Вони перебували у закритих окремих спецприміщеннях зі знаками радіаційної небезпеки. Ці приміщення так і залишилися зачиненими. Це також вказує на те, що в лабораторіях мародерували не прості солдати, а люди з досвідом радіаційної безпеки", – підсумував Носовський.

Також читайте "Наслідки перебування "руських освободітєлєй" у Чорнобилі"

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: