Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ніч пам'яті у Славутичі (відео)

Ніч пам'яті у Славутичі (відео) фото

З 25 на 26 квітня у місті Славутич відбулися урочистості із вшанування героїв-чорнобильців.

Зважаючи на військовий стан та викликані ним обмеження, було прийнято рішення уникнути масштабності заходів. Але не провести їх було неможливо, бо МИ ПАМ'ЯТАЄМО ВСЕ!

 
 

36 років тому, у 1986-му, вночі проти 26 квітня, о 01.23 сталася аварія на Чорнобильській АЕС. На четвертому енергоблоці станції відбулися два теплові вибухи, які повністю зруйнували реактор, у результаті чого стався радіоактивний викид.

Пожежа, що тривала не один день, призвела до виверження зі зруйнованого реактора радіоактивних речовин. В перші дні після аварії загинула 31 людина, серед них більшість - рятувальники.

Тих, хто врятував світ рідні не змогли навіть поховати за звичайними традиціями.

На ліквідацію наслідків було кинуто неймовірну кількість людей - близько 600 тисяч ліквідаторів. Навіть після десятків років люди продовжують страждати від хвороб, спричинених радіацією.

36 років Україна успішно справлялась з подоланням страшних наслідків катастрофи.

Завдяки активній діяльності Уряду та сприянню коштів міжнародної спільноти досягнуто значних успіхів у реалізації міжнародних проектів із зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, а саме:

🔸 введено в експлуатацію та експлуатується Новий Безпечний Конфайнмент над об’єктом «Укриття»;

🔸 введено в експлуатацію сховище відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС (СВЯП-2) та перевозиться ВЯП зі СВЯП -1 до СВЯП-2;

🔸 завершено будівництво та передано в експлуатацію об’єкти промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами;

🔸 введено в експлуатацію та експлуатується завод з переробки рідких радіоактивних відходів.

📅 У 2016 році було створено Чорнобильський Радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

-Для відвідувачів з ознайомчою метою розроблено і впроваджено 26 маршрутів зоною відчуження. Чорнобильська зона цікавила весь світ!

На сучасному етапі відбувався процес перетворення зони відчуження на зону відродження.

📅 24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

Вони спотворили вулиці Чорнобиля, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств та автомобілі для перевезення РАВ.

Через 36 років Чорнобильська земля пережила другу катастрофу. І сьогодні, ми вшановуємо не тільки тих, хто віддав життя 36 років тому та низько вклоняємося тим, хто не шкодував своїх сил і здоров’я, аби зупинити згубні наслідки Чорнобильської катастрофи.

💪 Ми дякуємо персоналу ЧАЕС, усім працівникам підприємств зони, що пережили окупацію за героїзм та стійкість, за впевнені дії, що запобігли ядерному тероризму.

Ми впевнені в тому, що і вдруге Україна успішно подолає катастрофу, спричинену наслідками руzzкої окупації Чорнобильської зони. Відновлення вже почались! 🇺🇦 🇺🇦 🇺🇦

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: