Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Наслідки перебування "руських освободітєлєй" у Чорнобилі

Наслідки перебування "руських освободітєлєй" у Чорнобилі фото

Як відомо, місто Чорнобиль понад місяць перебувало під окупацією російських військ. Прикро вражають обсяги завданих ушкоджень та наслідки від перебування окупантів, виявлених після можливості доступу до звільнених територій.

Повідомляє Державне підприємство "Центральне підприємство з поводження з РАВ".

Відвідання офісів та виробничих майданчиків державних підприємств зони відчуження виявили масові пошкодження, руйнування та розкрадання майна та особистих речей працівників зони відчуження.

Занепокоєння викликає фактично повне знищення інфраструктури в місті Чорнобилі. Адже в Чорнобилі, протягом всієї окупації і станом на зараз, все ще перебуває оперативний персонал підприємств зони відчуження та загін ДСНС України без світла, електрики та мобільного зв’язку.

Усі виробничі, адміністративні, технологічні, складські, побутові приміщення та гуртожитки для проживання персоналу були зламані, пограбовані або зазнали значних ушкоджень. Все, що окупантам не вдалося вкрасти і вивезти, просто знищувалося варварськими методами на місці, залишаючи по собі, безлад і потрощені предмети та особисті речі.

За час окупації ворожими військами за попередніми оцінками виявлено такі обсяги заподіяної шкоди:

1. Найбільше постраждав транспортний комплекс підприємства. Було викрадено та вивезено на територію республіки Білорусь більше 60-ти одиниць техніки, близько 50-ти одиниць - пошкоджено, місце перебування і стан 25-ти одиниць наразі уточнюється. Частину вдалося врятувати під час евакуації персоналу, але це переважно автобуси та легкові транспортні засоби.

2. На АЗС ДСП «ЦППРВ», станом на 23.02.22 року, зберігалося ПММ, у кількості: А95~4000л.; А92~20000л.; ДП~12000л.; Газ~6000л. Також зберігалась велика кількість масел моторних, фільтрів моторних до різних типів транспортних засобів, шини, акумулятори, запчастини, різноманітне обладнання ремонтних майстерень тощо. Усе будо викрадене, використане або вивезене.

3. На об’єктах по поводженню з РАВ - спеціальне обладнання для моніторингу радіаційного забруднення, устаткування лабораторії ДСП «ЦППРВ» частково викрадено, або знешкоджено. Більш вичерпну інформацію можна буде надати лише після професійної оцінки фахівців із поводження з РАВ, які невдовзі зможуть вийти на роботу.

4. Було підірване і пошкоджене приміщення з усім обладнанням Центру інформаційно-обчислювального та телекомунікацій, у якому знаходилися сервера, телекомунікаційне обладнання, засоби радіозв’язку та оргтехніка.

5. Розграбовані їдальні «Казка», «Енергетик», склади з продовольчими товарами, склади з спецодягом і засобами індивідуального захисту. Розграбовані приміщення спортзалів. Постраждали приміщення гуртожитків.

6. Досі до кінця не встановлені обсяги ушкоджень, що були завдані рашистами на КВ «Вектор» та ПЗРВ «Буряківка».

На превеликий жаль, ще не усі об’єкти вдалося відвідати та надати оцінку їх стану, через ймовірність їхнього мінування, що становить пряму небезпеку для життя і здоров’я працівників. Це стане можливим тільки після проведення повного обстеження спеціалістами та відповідними службами усіх об’єктів і територій та отримання підтвердження їх безпечності для відвідування та перебування, коли буде встановлено і надано остаточної оцінки їх стану, із вказаними проблемами та необхідним обсягами відновлювальних робіт. Також в даний момент дуже важко оцінити вартість завданих підприємству збитків.

Активно ведуться відновлювальні роботи з електропостачання бригадами ДТЕК спільно із силами ЗСУ, що забезпечують безпечне виконання робіт. Найближчим часом планується відновлення зв’язку задля організації документообігу з підприємствами, що підпорядковані ДАЗВ, з Національною поліцією України та ДСНС України.

Наразі відвідування та перебування у Чорнобильській зоні залишається обмеженим та є вкрай небезпечним. Досі існують радіаційні ризики, вибухові загрози та вагомі проблеми із логістикою. Повернення до робочого процесу відбуватиметься поетапно, за умови забезпечення безпеки переміщення та перебування на території зони відчуження та забезпечення умов для проживання персоналу.

Все відбудуємо і поновимо!

Слава Україні! Героям Слава!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: