Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Полонених нацгвардійців, що охороняли ЧАЕС, морять голодом і не дають води

Полонених нацгвардійців, що охороняли ЧАЕС, морять голодом і не дають води фото

Вивезені загарбниками з Чорнобильської АЕС бійці Національної гвардії України, які охороняли станцію і були захоплені росіянами, ймовірно, перебувають на території російської федерації та білорусі – в містах Смоленськ та Брагін.

Про це розповіла дружина одного з полонених, повідомляє прес-служба "Енергоатома".

Припускають, полонені можуть бути в російському Смоленську і білоруському Брагіні.

За інформацією подружжя, їх морять голодом, не дають води. Крім того, нічого не відомо про їх стан здоров'я, швидше за все, нацгвардійці потребують медичної допомоги.

Міський голова Славутича Юрій Фомічев запевнив, що вирішення цього питання підіймається на найвищих рівнях:

«Ми хочемо знати, де вони знаходяться і в який час їх обмінять на російських військовополонених? Така ж сама ситуація з нашими хлопцями з тероборони, які потрапили в полон біля Славутича. Ми також про них знаємо, вони включені до списку на обмін. Ми працюємо на всіх рівнях держави, на рівнях тих контактних груп,які займаються обміном», - запевнив очільник міста.

Український омбудсман Людмила Денисова закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушень прав людини рф в Україні.

 «Такими діями країна-окупант грубо порушує умови Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, зокрема статті 26 конвенції, яка гарантує належне харчування для бранців війни», - уточнила вона.

Окупація ЧАЕС: як і що відбувалось?

 24 лютого 2022 року під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну надійшла інформація про захоплення російськими військовими Чорнобильської атомної електростанції.

9 березня внаслідок бойових дій електростанція перестала отримувати зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива. Увімкнулися аварійні дизельні електрогенератори. Міжнародне агентство з атомної енергії втратило зв'язок з моніторинговими системами гарантій на ЧАЕС. Кілька разів зовнішнє живлення відновлювали працівники "Укренерго", проте окупанти знову його обривали.

Після понад трьох тижнів, ввечері 20 березня, вдалося провести часткову ротацію персоналу.

31 березня Державне агентство України з управління Зоною відчуження повідомило, що російські війська повністю вийшли з території Чорнобильської АЕС.

Перед відходом окупанти мародерствували на ЧАЕС: вкрали, зокрема, чайники, кавоварки та комп'ютери. Крім того, вони забрали з собою групу полонених нацгвардійців.

2 квітня оперативний персонал ЧАЕС підняв над станцією український прапор. 3 квітня на майданчику ДСП «Чорнобильська АЕС» та у зоні відчуження почали працювати ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: