Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутич - це Україна! Репортаж з мітингу проти окупантів

1.png

Славутич - це Україна! На заклик мера Юрія Фомічева весь Славутич вийшов на центральну площу міста, аби показати агресору і всьому світу, що Славутич - це Україна!

Славутич - це Україна! На заклик мера Юрія Фомічева весь Славутич вийшов на центральну площу міста, аби показати агресору і всьому світу, що Славутич - це Україна!

Не дивлячись на політичні вподобання та партійні приналежності, всі об'єдналися навколо 100-метрового прапору України, голосно співали державний гімн, скандували: Слава Україні! Героям Слава! Смерть ворогам! Славутич - це Україна! І указували напрям руху ворожим військам.

З патріотичними закликами об'єднатися і триматися, до загалу звернувся перший заступник міського голови  Віктор Шевченко. Він також повідомив, що міський голова Юрій Фомічев  у полоні, а з його сторінки у телеграм-каналі розсилають фейкові повідомлення про капітуляцію міста. В це не потрібно вірити.

До площі наблизилася ворожі БТРи та інша колісна броньована військова техніка. Весь натовп ринувся на них з прапорами і з адресними лозунгами: Домой! Нах@й!

Ворог почав стріляти по натовпу. Також було чутно вибухи гранат. На думку фахівців, бойовики викоритовували гранати світло-шумові та зі сльозогінним газом. Стріляли в повітря та під ноги мітингуючим. 

Але славутичани не спинились, відтіснили ворожі БТРи за межі міста. Окупанти вимагали для перемовин представника влади. 

У перемовинах взяв участь Юрій Фомічев, якого вивели окупанти.

За результатами перемовин, Славутич залишається українським містом, з українським прапором та Конституцією України. Окупанти не будуть заходити в місто, зупиняться на найближчому блок-пості. Але перевірять місто на наявність зброї.  Вони попередили, що містяни не повинні ходити в військовому одязі і носити зброю. Таких будуть убивати відразу, бо вважають ворогами.

До загалу долучився митрофорний протоієрей Іоанн, настоятель Свято-Іллінського хаму УПЦ МП, тримаючи хреста в руках, і став попереду славутицької громади. Разом з ним стояв і отець Юрій Логоза, настоятель храму в честь ікони Матері Божої " Неустанна поміч" військовий капелан в/ч 3041 НГУ.

Славутичани ще довго стояли, перекривши в'їзд до міста, не довіряючи словам брехливого агресора, поки ворожа техніка не відсунулась до мосту.

Потому мер Фомічев закликав усіх зібратися на міській площі, задля роз'яснення  ситуації, з використанням звукової апаратури, щоб всім було чути і знати з перших вуст, якою є ситуація у місті на сьогодні. Перемовини щодо "зеленого" коридору тривають.

Як повідомив медик Славутицької екстренної медичної служби Влад Тишкевич, що був присутній на цій події і допомагав постраждалим, під час мирного мітингу у Славутичі дві людини поранено, є один - в тяжкому стані. 

Нагадаємо, що попередньо два дні під Славутичем тривали бої. Захисники міста тримали оборону ( є поранені і загиблі). Алее агресор висунув ультиматум: якщо місто не здадуть, то  Славутич розстріляють з "Градів". Було прийнято рішення зберегти життя людей, адже сили нерівні. Як повідомив міський голова, це було лише кілька десятків бійців тероборони.

Славутичани показали свою громадянську позицію: Славутич - це Україна! Ми разом! Слава Україні! Героям слава!

 

Олександра ЛАТИШЕВА