Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Його називають «готовим музеєм урбаністики та архітектури постмодернізму просто неба»

Його називають «готовим музеєм урбаністики та архітектури постмодернізму просто неба» фото

Представники Консалтингової агенції «Урбан-бюро Big City Lab» днями завітали до Славутича з метою ознайомитися з наймолодшим містом України, яке стало втіленням лабораторії безбар’єрних рішень.

Висновки та враження від візиту до Славутича «Урбан-бюро Big City Lab» опублікували на своїй сторінці у facebook.

Славутич побудований просто посеред лісу за два роки, на місці колишньої залізничної станції, і був задуманий як місто-супутник для персоналу ЧАЕС.

У Славутичі вперше в колишньому радянському союзі з’явилися велодоріжки – у 1986-1988 роках. А у 2022 році планують їх відновити і прокласти цілий веломаршрут містом.

Тут зовсім немає громадського транспорту – хоча зупинки для нього є.

А ще — у будівництві міста брали участь вісім різних країн (на той момент республік). Кожен з їх представників, що проєктував та будував Славутич, не просто втілив в унікальних кварталах міста свої найкращі архітектурні традиції – а ще й використовував у будівництві матеріали, привезені саме зі своєї країни.

Саме тому його зараз називають «готовим музеєм урбаністики та архітектури постмодернізму просто неба». Наприклад, у Вільнюському кварталі збереглась колоритна червона черепиця, в Бакинському – незвичні ромбовидні балкони, а Вірменський квартал можна відразу впізнати за мангалами на подвір’ях.

На цьому перелік унікальних характеристик міста не закінчується. Торік у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» місто Славутич підписало з Міністерством розвитку громад та територій Меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури. Таким чином разом з урбан-бюро Big City Lab Славутич став лабораторією безбар’єрних рішень, найуспішніші з яких буде поширено на всю Україну.

Тож ми продовжуємо спільно створювати безбар’єрний простір у Славутичі – і цього тижня навідалися в гості, щоб…

провести аудит залізничного вокзалу, адже саме він першим зустрічає гостей і повинен бути доступним для всіх. У планах – використовувати цей транспортний маршрут для туризму в Чорнобильську зону відчуження;

оцінити потенціал Кіноконцертного комплексу та обговорити, як забезпечити там не тільки фізичну доступність, а й інформаційну. Наприклад, тифлокоментування;

завітати в ЦНАП, адже саме він має стати зразковим адміністративним закладом і прикладом для інших міст України;

залишити рекомендації для завершення реконструкції басейну «Дельфін»;

прогулятися безбар’єрним маршрутом в центрі міста.

І скласти ще трохи амбітних планів на рік

А ви були в Славутичі? Який з кварталів сподобався найбільше?

Фото: «Урбан-бюро Big City Lab»

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: