Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ю. Фомічев: «Закликаю всіх своєчасно сплатити за житлово-комунальні послуги!»

Ю. Фомічев: «Закликаю всіх своєчасно сплатити за житлово-комунальні послуги!» фото

26 січня, під час засідання виконавчого комітету, міський голова Славутича Юрій Фомічев звернувся до населення міста із закликом сплатити за комунальні послуги до 15 лютого, інакше з наступного місяця місто отримає газ для опалення уже у кілька разів дорожчий.

Про це повідомляє Славутицька міська рада на своїй сторінці у facebook.

Юрій Фомічев, міський голова Славутича:

🔸«Ми пройшли екватор опалювального сезону достатньо непогано з технічної точки зору. Місто забезпечене тепловою енергією, тарифи для населення залишилися незмінними, так як це було передбачено меморандумом між Урядом, місцевим самоврядуванням та газопостачальними організаціями. Натомість ми маємо дуже не просту ситуацію на наступну половину опалювального сезону. В першу чергу це пов’язано з рівнем розрахунку за спожиті послуги і відповідно за спожитий природний газ КП «УЖКГ». Ми розрахувались за листопад, це було вкрай важливо зробити до кінця поточного тижня, але разом з тим у нас чимала сума до оплати за грудень, близько 25 млн грн. Сьогодні ми отримуємо газ для населення по ціні близько 7400 грн, з транспортуванням більше 9 тис. грн за 1 тис кубів газу. Сплатити бажано не пізніше 15 лютого, критична дата – 20 лютого. Я наголошую на цьому, бо в Україні вже є прецеденти: теплопостачальні організації, які вчасно не розрахувались за спожитий населенням газ протягом ще 45 днів після місяця споживання, з наступного місяця отримують договір з постачальником «останньої надії» по ринковій ціні газу, в січні вона склала 38 тис. грн. Таких проблемних теплокомуненерго в січні було трохи більше 60 на всю країну, це означає, що в цілому всі інші сплачують за спожитий газ своєчасно. Яскравий приклад – місто Харків, яке не встигло сплатити за жовтень та в січні отримало газ для населення по ціні 38 тис. грн. Вони вирішили питання запустивши ТЕЦ на вугіллі, але все одно шукали кошти, щоб в лютому отримувати газ від постачальника по тій ціні, яка була зазначена на початку опалювального сезону. Тому ми маємо великий ризик в березні працювати на дуже дорогому газі для населення, відповідно така ж вартість буде і для бюджетних організацій.

‼️Закликаю всіх своєчасно сплатити за житлово-комунальні послуги. Ще раз наголошую, що тарифи в цьому опалювальному сезоні залишились на рівні минулого року. Якщо порівнювати по Київській області, то ми далеко нижче середньозваженого тарифу на постачання теплової енергії для населення порівняно з іншими містами. Також звертаюсь до керівників організацій взяти під контроль питання розрахунків за спожиті енергоресурси вашими працівниками. Це не адміністративний тиск, це плідна співпраця, щоб ми успішно пройшли цей опалювальний сезон. Технічно ми повністю готові, незважаючи на непросту ситуацію з провадженням про банкрутство КП «УЖКГ», знаходимо ресурси, щоб забезпечити сталу роботу підприємства. Разом з тим, сьогодні все залежить від нас, чи виконаємо ми свою частину угоди про проходження опалювального сезону.

🔸У нас є проблема з розрахунками в бюджетній сфері, бо коштів міського бюджету сьогодні не вистачає для сплати за енергоносії в поточному періоді, а ціна для бюджетних організацій піднялась більш ніж вдвічі, але ми намагаємось вирішити цю проблему. Найголовніше, щоб ми були активними і відповідальними саме як приватні споживачі. Дякую тим, хто робить це своєчасно, дехто сплачує за декілька місяців наперед, дякую, що ви допомагаєте всім нам отримувати якісну послуг з опалення.

▪️Ще один аспект опалювального сезону цього року – тарифна політика і взаємовідносини для третьої категорії споживачів – бізнесова сфера, приватні підприємці, там вартість газу є ринковою. Тариф, встановлений в жовтні складає близько 5300 грн за гігакалорію. На сьогоднішній день цей тариф вже є збитковим для КП УЖКГ, тому що газ 38 тис. грн, а в тариф закладений 24 тис. грн. Є відповідна постанова Кабінету Міністрів, яка регламентує автоматичне підвищення вартості спожитої теплової енергії відповідно до вартості газу. Не потрібно навіть змінювати тариф, ТКЄ має право зробити це в автоматичному режимі. Така вартість теплової енергії є практично не підйомною для підприємництва і ми знайшли механізм – це прямі договори з альтернативною котельнею ТОВ «Екоенергогенерація». Частина договорів вже укладена. Але є певні умови – борги перед КП «УЖКГ» треба погасити. Є інша проблема – підприємці, які знаходяться в житловому фонді і не мають окремого лічильника, а законодавство регламентує, що постачання може бути лише на умовах обліку. Я думаю ми знайдемо механізм надання технічних умов для встановлення окремого обліку для таких споживачів. Скоріш за все це буде потребувати додаткових коштів від споживача на проведення технічних робіт.

🔸Ми зробили все, що можна було на цьому етапі, всі переговори проведені, договори підписані і альтернативні джерела енергії в нас є. Тому у підприємців є можливість підключитись і отримувати теплову енергію по більш прийнятному тарифу близько 3900 грн, на відміну від 5300 грн, але при цьому треба виконати умови для погашення боргів або знайти порозуміння з КП «УЖКГ» щодо реструктуризації заборгованості.

🔹Це важкий опалювальний, але ми повинні об’єднатись і разом успішно пройти опалювальний сезон. Там де є можливість авансувати сплату, я прошу зробити це для того, щоб в лютому розрахуватись за грудневий газ і в березні підійти до завершення опалювального сезону."

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: