Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

The New York Times: Зону відчуження ЧАЕС готують до можливого вторгнення з боку білоруського кордону

The New York Times: Зону відчуження ЧАЕС готують до можливого вторгнення з боку білоруського кордону фото

Найкоротшим шляхом до столиці України Києва у разі вторгнення російськими військами через кордон Білорусі є Чорнобильська зона відчуження, тому тут Україною розгорнуто додаткові сили.

Про це пише The New York Times.

"Два місяці тому уряд розгорнув додаткові сили в цьому районі через посилення напруженості у відносинах з Росією і Білоруссю, союзником Кремля, чий кордон знаходиться в 5 милях від постраждалого реактора і де Росія нещодавно перекинула війська", - йдеться в публікації.

Видання посилається на розмову з прессекретарем Житомирського прикордонного загону, підполковником Юрієм Шахрайчуком.

"У той час, як більша частина уваги про потенційне вторгнення Росії зосереджена на нарощуванні військ і щоденних бойових діях на сході, найкоротший маршрут з Росії до столиці України, Києва, йде з півночі. І проходить через ізольовану зону навколо Чорнобильської АЕС", - зазначає також видання.

Наголошується, що це робить район Чорнобиля місцем, де Україна змушена розгорнути додаткові сили, попри радіоактивне забруднення території.

"Це змушує військових розгорнути сили безпеки в досі радіоактивному лісі, де вони несуть як зброю, так і обладнання для виявлення радіаційного опромінення", - йдеться в публікації.

Поки що ніхто з прикордонників, спрямованих у зону в листопаді, не отримав високих доз.

Зазначається, що українських сил, які зазвичай наявні у районі, було б недостатньо, щоб відбити вторгнення, якщо воно станеться.Нагадаємо, у 2020 році в Зоні відчуження мобільний оператор Vodafonе Україна встановив мобільні вежі. А в 2021 році Державне агентство управління Зоною відчуження мало встановити на цих вежах спеціальні відеокамери з тепловізійними об'єктивами. Як обіцяв ексголова ДАЗВ Сергій Костюк, такою системою відеонагляду мали покрити 80% території Зони.

Варто зазначити, що за два роки в Зоні відчуження змінилося 5 керівників. Призначення Урядом на посаду голови Державного агентства з управління зоною відчуження Євгена Крамаренка відбулося 29 грудня 2021 року.

За інформацією ZN.UA

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: