Завантаження ...

Про так звані «золоті унітази» в Славутичі

Про так звані «золоті унітази» в Славутичі фото

Останнім часом у соцмережах ширяться чутки, що у виконкомі, в управлінні капітального будівництва, поліція провела обшуки та виїмку документів, стосовно туалетів, побудованих у Славутичі у рамках програми безбар’єрності. Загальна вартість трьох вбиралень 3 млн.грн.

Коментар щодо цієї ситуації надав міський голова Юрій Фомічев під час позачергової 9 сесії Славутицької міської ради.

В першу чергу очільник міста роз’яснив, звідки з’явився цей проект і за які гроші були побудовані вбиральні.

« Завдяки нашій ініціативі, лабораторії безбар’єрності, ми отримали гарну підтримку на всіх рівнях держави, в тому числі Київської ОДА. З обласного бюджету нам виділи 3 млн. грн. на встановлення у місті сучасних вбиралень. Жодного співфінансування з міського бюджету Славутича на цей проект не направлено», - зазначив він.

За словами мера міста, під час будівництва Славутича було передбачено 3 загальноміські туалети. Той, що біля поліклініки, уже давно не функціонує. Ще один – біля стадіону – не є рентабельним у своєму використанні. На сьогодні питання встановлення туалетів у рамках програми безбар’єрності знову стало актуальним у Славутичі.

Щоб переобладнати уже існуючі вбиральні відповідно до сучасних вимог, щоб ними могли користуватися люди з обмеженими можливостями, потрібно багато коштів і зусиль. В першу чергу, через те, що ці вбиральні знаходяться під землею та мають багато сходів. За всіма підрахунками, економніше буде побудувати новий. Але в Україні мало підприємств, які виготовляють такі конструкції для вбиралень.

Для прикладу, завод у Дніпрі виготовляє сучасні вбиральні з нержавіючої сталі, що відповідає усім нормативам, вартістю майже 3 млн.грн. за одиницю. Потратити усі виділені кошти на один туалет, це безглуздо. Вважає керманич міста.

«Немає питань, які не можна вирішити. Все вкладається у вартість цього вирішення. Тому рішення було таке: ми встановлюємо 3 нові вбиральні. Бажано, щоб вони були сучасні, цікаві і нетривіальні вагончики. А найголовніше, щоб вони відповідали всім нормативам безбар’єрності і зручності. Тому була розроблена проектно-кошторисна документація, яка пройшла відповідну експертизу. А перед цим архітектор-дизайнер запропонував три варіанти ескізів. З яких обрано один. Після експертизи було оголошено тендер на виготовлення і установлення вбиралень у Славутичі через систему «Прозоро» та визначено підрядника, який до кінця минулого року виконав всі необхідні роботи», - пояснив Ю.Фомічев.

Щодо того, що ж відбувається зараз, міський голова додав, що на запит СБУ було надано копії відповідної документації 6 січня цього року. 10 січня отримали повідомлення про вилучення документації, яка стосується будівництва цих вбиралень, яку, до речі, надали добровільно, без ніяких обшуків і маски-шоу, як пишуть у соцмережах. Далі по процедурі експерти перевірили обсяги виконаних робіт, тепер будуть звіряти з документами, що вилучили, чи немає там розбіжностей і порушень.

«Відкрито кримінальне провадження, відбуваються слідчі дії. Але ми спокійно до цього відносимось, тому що це не перший об’єкт, який ми маємо під таким пильним контролем. І це нормально, коли державні контролюючі органи пильнують за бюджетними коштами.

Об’єкти завершені і готові до експлуатації. Далі перед нами постане питання якісної експлуатації. Сподіваємось, що уникнемо актів вандалізму. Ці об’єкти дійсно виконані якісно, з сучасних матеріалів та відповідають усім умовам. Матеріали недешеві, і втратити їх не хотілось би. Обслуговуванням, скоріше всього, буде займатися КП «ЖКЦ». Вбиральні установлені там, де з самого початку і передбачалося генеральним планом будівництва Славутича», - підсумував Юрій Фомічев.

Під час 9 сесії Славутицької міської ради VIII скликання відбувалася онлайн-трансляція. На даний момент ви можете переглянути її у запису за посиланням: https://slavutych.info/news/novosti_slavuticha_i_regiona/17767-volonterskii-ruh-slavuticha-enerdzhi-potribna-dopomoga.html (56:02 - 1:07:24)

Олександра Латишева.

Фото: facebook

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия