Завантаження ...

Чи потрібно платити за знеболення перед обстеженням для раннього виявлення онко?

Чи потрібно платити за знеболення перед обстеженням для раннього виявлення онко? фото

Вчасне виявлення онкологічних хвороб значно підвищує шанси на успішне лікування. Тому рання діагностика перебуває у фокусі Програми медичних гарантій. Роз`яснення для пацієнтів щодо обстеження на онкологічні захворювання надає Національна Служба здоров’я України.

Такі дослідження, як езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, гістероскопія, цистоскопія та бронхоскопія, є повністю безоплатними для пацієнтів.

Ці процедури можуть супроводжуватися неприємними відчуттями чи болем, тому ПМГ гарантує пацієнтам знеболення, анестезіологічне забезпечення та консультацію лікаря-анестезіолога перед дослідженням. Така вимога включена у кожен із перелічених пакетів (крім мамографії).

Пацієнти мають пам’ятати, що знеболення — обов’язковий етап згаданих ендоскопічних досліджень, тож за це в закладі не можуть вимагати гроші. 

Пройти обстеження для раннього виявлення онкології можна в 788 медичних закладах в Україні, із них 46 приватних і 9 ФОП. Знайти їх можна на дашборді, обравши пріоритетні амбулаторні послуги у фільтрі “Група послуг”: https://bit.ly/3j2fmSy. Або зателефонувавши за безоплатним номером контакт-центру 16-77.

Нагадаємо, що мамографію та колоноскопію рекомендують призначати пацієнтам віком від 40 років. Гістероскопію, гастроскопію, цистоскопію та бронхоскопію — пацієнтам від 50 років. Проте пацієнтам молодшого віку лікар також може призначити такі дослідження і виписати направлення, якщо підозрює новоутворення.

Необхідність того чи іншого обстеження визначає лікар, зважаючи на стан здоров’я пацієнта, він, схильність до певних захворювань чи ризик спадковості. Тому не забувайте відвідувати свого лікаря, навіть якщо вас нічого не турбує.

Якщо у медзакладі у пацієнта вимагають гроші за послуги, які є безоплатними, залишайте скаргу головному лікарю медичного закладу, а також НСЗУ. Як це зробити, ми розповідали раніше: https://bit.ly/3Dxgmar.

За інформацією відділу охорони здоров’я Славутицької міської ради

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия