Верховна Рада таки дозволила торгувати молоком і м’ясом на базарі

Частиною першою статті 35 Закону України «Про безпечність і якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року на ринках заборонялося торгувати необробленим молоком та сиром домашнього виробництва, а також м’ясом, отриманим в результаті подвірного забою. Верховна Рада 28 грудня минулого року зняла заборону.

 
Частиною першою статті 35 Закону України «Про безпечність і якість харчових продуктів» з 1 січня 2015 року на ринках заборонялося торгувати необробленим молоком та сиром домашнього виробництва, а також м’ясом, отриманим в результаті подвірного забою. Верховна Рада 28 грудня минулого року зняла заборону.

Верховна Рада врегулювала питання реалізації на ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою, – прокоментував рішення парламенту міністр аграрної політики і продовольства Олексій Павленко на «Урядовому порталі».

– У міністерстві усвідомлюють, що продаж домашньої продукції є для багатьох людей основним джерелом прибутку. Наші пропозиції, а також ініціативи фахових експертів, бізнесу, галузевих асоціацій лягли в основу прийнятого депутатами закону. Аграрії отримали змогу поступово перейти до нових європейських правил. При цьому запроваджено європейські принципи контролю щодо безпеки продукції. Для дрібних товаровиробників контроль буде здійснюватися безпосередньо на ринку, – наголосив Олексій Павленко.

За його словами, дане питання неод¬норазово порушувалося перед народними депутатами у попередні роки, але мова йшла лише про відтермінування заборони. Міністр наголосив, що нині питання вирішене комплексно, а отже «ризик для подальшої роботи домогосподарств знято».

Зазначається, що з метою гармонізації українського харчового законодавства з європейським, зокрема і щодо торгівлі домашніми продуктами, ще влітку 2014 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», який набуває чинності 20 вересня 2015 року. Законом передбачено поступовий перехід до нових правил.

Передбачається, що з 20 вересня 2020 року продукти тваринного та рослинного походження домашнього виробництва зможуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії.

З 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, зможуть використовуватись виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.

Валентина Фещенко