Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Славутицька медицина: бути чи не бути?

Славутицька медицина: бути чи не бути? фото

1 грудня за круглим столом обговорювали найнагальніші питання функціонування системи охорони здоров'я міста Славутича керівництво КНП «Славутицька міська лікарня», адміністрація Броварської станції Екстреної медичної допомоги підстанції ЕМД Славутича, представники приватних медичних структур, фізичні особи підприємці-лікарі, депутати міської ради та небайдужі славутичани.

До системи охорони здоров’я міста входять: КНП «Славутицька міська лікарня», Екстренна медична допомога, ФОП-лікарі, Медичний центр «Славмед», аптечні заклади, стоматологічні клініки, медичні лабораторії. 

Славутицька міська лікарня включає в себе первинну і вторинну допомогу (підписано декларацій - 12 703). У Славутичі 5 фізичних осіб-підприємців (кількість підписаних декларацій – 6 705). Функціонує 3 медичні лабораторні центри. Повідомив Олександр Линкевич, заступник міського голови.

Ярослав Вольський, генеральний директор міської лікарні, надав стислу інформацію стосовно функціонування закладу.

За його словами, основний дохід складає реалізація медичних послуг. Станом на 1 грудня згідно зі штатним розписом у КНП працює 326 осіб. З них: вторинна медична допомога – 260,5 штатних одиниць (робочих місць), первинна медична допомога- 51, адміністративний корпус – 48. За рік скорочено – 10 осіб.

У наступному році планується підписати з НСЗУ ще 7 пакетів медичних послуг ( зараз 16). Аби це зробити, за його думкою, потрібно вирішити три питання: кадри, фінанси і обладнання.

«Нині  лікарня є стовідсотково ковідною. За офіційними даними та загальними підсумками КНП «Славутицька міська лікарня» - є першою в області по темпам розвитку», - акцентував очільник.

За 9 місяців поточного року до станції екстренної медичної допомоги надійшло 1 783 виклики, з них лише 1 511 – екстрені. Про це доповіла  завідуюча підстанції ЕМД Славутича Тетяна Казаріна. Транспортовано до Чернігова 27 пацієнтів з діагнозом інфаркт, 53 – з порушенням мозкової діяльності, 32 – пологи та патологія вагітності.

Тетяна Іванівна також розповіла, що нещодавно славутицька підстанція отримала новий автомобіль, оснащений сучасним медичним обладнанням. Очікують ще на один. За її словами, проблемою славутицької «екстренки» залишається недостатня кількість медпрацівників та багато безрезультатних викликів. За півроку їх було 96.

Нагадаємо, Екстренна медична допомога підстанції ЕМД Славутича належить до Броварської станції. Коли набирають 103, виклик спочатку надходить до обласного диспетчерського пункту. Потім інформація розподіляється по Київській області. І лише після цього дані поступають на планшет працівникам славутицької підстанції. Екстренна допомого надається в тих випадках, коли людина знаходиться в невідкладно-тяжкій ситуації, де є загроза життю.

На виклики, де у пацієнта піднявся артеріальний тиск, підвищилась температура тіла чи просто погане самопочуття, бригада екстренної допомоги не виїжджає.Цю функцію у Славутичі виконує невідкладна медична допомога. Вона входить до «первинки» міської лікарні і працює цілодобово.

За 11 місяців 2021 року до невідкладної допомоги надійшло 7 725 звернень ( 2 904 – виклики і 4 821 – амбулаторний прийом). Працівники здійснюють прийом хворих, у тому числі й на COVID-19, роблять ПРЛ-тести і чергують під час проведення вакцинації від коронавірусу. З початку пандемії вони зробили 5 072 тести. За цей рік – 2 797, з них 2 216 – позитивні. Але доплати за роботу з хворими на коронавірусну хворобу ці фахівці не отримують. Заробітна платня залишається на рівні мінімальної. Розповіла фельдшер пункту невідкладної медичної допомоги Валентина Нетребко. Медпрацівниця каже, що у відділенні відбуваються постійні скорочення. Персонал хвилюється, чи не планують відділення закрити зовсім?

Як керівник лікарні, так і міський голова запевнили, відділення закривати не планують.

Окрім цього, керівнику міської лікарні було поставлено багато запитань, і майже всі вони менеджметського характеру.

Депутатів міської ради цікавило, чи буде закрите хірургічне відділення через брак кадрів, тому що за умовами пакету про медичні послуги лікар-хірург і лікар-ендоскопіст має бути присутнім у медзакладі цілодобово? Цього вимагає хірургічний пакет медпослуг. А у лікарні нема жодного фахівця, що робить ендоскопію. Їх потрібно два. Недавно один – звільнився. А от апарат придбано сучасний і високоточний. Звичайно, цю послугу можна зробити у «Славмеді», але вже за кошти.

Питали, чи багато здійснює операцій молодий спеціаліст, якому надано житло?

Відповідь: окрім двох і більше планових операцій щодня, здійснюються позапланові і термінові.

На питання, з якої причини відбувається динамічний відтік кадрів із закладу, Ярослав Вольський відповів, що головною причиною є мала зарплатня.

Медиків-підприємців хвилювало, коли будуть укладеніі договори про лабораторні послуги? Адже це зазначено в пакетах медичних безкоштовних послуг. І від цього страждають славутичани. Та чому у пацієнтів, що потребують невідкладної медичної допомоги і лікування у стаціонарі, вимагають купувати ПЛР-тести на виявлення COVID-19 за власний кошт, хоч за умовами пакету медичних послуг це повинно бути безкоштовним?

«Я хочу запевнити славутичан, що ми будемо надавати допомогу з усіма фахівцями, які у нас є. ПЛР-тести будемо робити безкоштовно всім, кому потрібне невідкладне стаціонарне лікування», - запевнив Ярослав Вольський.

Молоді спеціалісти-лікарі скаржилися на критично малу заробітну плату, мізерні доплати або їх відсутність за роботу з хворими на коронавірус. На що керманич медичного закладу сказав, що окрім запланованих розходів ( зарплати, засоби індивідуального захисту, медикаменти) є і непередбачувані. Наприклад, відпускні. Вони не входять до основних розрахунків і не  оплачуються НСЗУ.

Але у подальшому планується реорганізація, скорочення керівного складу. До головного корпусу лікарні уже перенесено пральню. Скоро перемістять і харчоблок. Це додасть суттєвої економії. За зекономлені кошти також буде відремонтовано 5 і 6 поверхи, полагоджено дах.

Ще було багато питань, які стосувались фінансової діяльності та «кадрового голоду».

Інколи, діалоги були емоційними і місцями на підвищених тонах. Але багато запитань залишились не озвученими і не обговореними.

«Славутицька лікарня – одна з найкращих ковідних лікарень в Україні. І за це велика щира подяка нашим медикам. Ми повинні підтримати лікарів і простимулювати їх. Зберегти всі послуги, всі пакети, весь персонал», - підсумував міський голова Юрій Фомічев.

Для цього будуть внесені зміни до «Програми місцевих стимулів».  Аби в усьому докладно розібратись і прийняти максимально ефективне рішення, за пропозицією Ю.Фомічева найближчим часом проведуть ряд зустрічей,  де обговорять первинну і вторинну медицину ( окремо), господарську діяльність, енергоефективність і інше.

Олександра Латишева

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: