Завантаження ...

Славутич робить перші підсумки проєкту Мала культурна столиця

Славутич робить перші підсумки проєкту Мала культурна столиця фото

Славутич — наймолодше, створене у 1986 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи. Місто, що створювалося свого часу як супутник Чорнобильської АЕС, де тепер генеруються нові ідеї та відбуваються динамічні модерні трансформації.

Майже 17 000 славутичан та гостей міста, а також близько 847 000 користувачів соціальних мереж в режимі онлайн мали змогу взяти участь або стати глядачем подій в рамках проєкту Мала культурна столиця статус, що виборов Славутич цьогоріч. Команда підводить перші підсумки масштабного проєкту, який тривав майже півроку.

Статус Мала культурна столиця - 2021, який отримав Славутич, дав місту змогу провести чотири масштабні креативні ініціативи, об'єднані спільним гаслом Славутич: ось країна!. На їхню підтримку Український культурний фонд виділив 9 млн 818 тис. 447 гривень при загальному бюджеті понад 14 млн грн (різницю покрив міський бюджет).

Всього в рамках Малої культурної столиці у місті відбулося близько 800 культурно-мистецьких заходів: концерти класичної, джазової та органної музики, тематичні виставки художників, екскурсії містом та до Чорнобильської АЕС, різноманітні квести, модні покази, перфоманси тощо. Крім того, зустрічали зіркових гостей на центральній міській сцені. Серед них Арсен Мірзоян, Latex Fauna та Alyosha, Jerry Heil, народний артист України Віктор Павлік, гурти. Один в каное, Без обмежень Академічний ансамбль пісні і танцю Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів і концертних програм Сіверські клейноди та Академічний симфонічний оркестр Філармонія

На арт-резиденціїOpen Format art Residenc Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича”, що тривала з 17.08 - 15.09, у місті працювали 24 учасники підпроєкту Фото-Графіка, 11 учасників підпроєкту. Тривимірне мистецтво у VR та 20 учасників підпроєкту "Медіа-арт".

В результаті створено музей сучасних інноваційних мистецтв Славутича, якому передано понад 50 цифрових та матеріальних арт-об'єктів, створених резидентами. В реальному форматі для перегляду доступні роботи в жанрі фото- та графіки підпроєкту. Фото-графіка: Апофеоз імперії а у віртуальному роботи резидентів проєктів. Тривимірне мистецтво у VR та Медіа-Арт. Для перегляду виставки у віртуальній реальності в галереї глядачам пропонують 3D окуляри

Створення інноваційного музею гібридного (онлайн та офлайн) формату цінно ще тим, що Славутич тепер входить до загального культурного обігу в цифровому форматі, і культурне надбання Славутича стає відкритим для широкого загалу по всьому світу.

На міжнародному семінарі SESAM 2021 Poliklinika (2.08 - 30.08) від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї для молодих дослідників архітектурів та урбаністів, 250 фахівців та тьюторів з 50 країн Європи проведено 21 воркшоп в форматі офлайн та онлайн. Протягом місяця під час трьох сесій-резиденцій молоді архітектори та урбаністи розглянули та обговорили все: від універсального дизайну, безбарєрності та будівництва до теоретичних досліджень і концептуального мистецтва. До речі, ця міжнародна подія відбулася в Україні вперше. У результаті - всередині поліклініки були презентовані інсталяції, перфоменси та лендарт, відзняті навчальні відео та фотоматеріали, здійснено дослідницькі подорожі до Чорнобильської Зони відчуження та околиць Славутича, проведені лекції та дискусії, кінопокази, низка музичних вечорів. Фінальною подією кожної резиденції у поліклініці були відкриті для всіх охочих виставка-презентація результатів семінару та аудіовізуальний

Найдосвідченіший фестиваль міста - міжнародний фестиваль молодіжної демократії, телебачення, преси та творчості Золота Осінь Славутича (24.09-27.09), який проводився вже 28 раз поспіль, та з якого вже виросла плеяда відомих фахівців в галузі журналістики, цьогоріч зібрав понад 300 учасників, творчу молодь з 18 куточків України й п'яти кр

Цього року захід відбувся у гібридному форматі офлайн (63 команди) і онлайн (11 команд). Тільки в соціальних мережах ЗОСя охопила близько 202 000 тисячі фоловерів. Було проведено 23 професійних майстер класів для учасників фестивалю, виготовлено 1000 екземплярів фестивальної газети «Славеста». В рамках реалізації фестивалю, відбулась робоча зустріч членів Міжнародної Мережі співпраці, до складу якої входять 16 країн світу. В результаті, на ЗОСі, народилося ще 2 міжнародних проєкти й намічені перспективні плани подальшого.

Завершився насичений культурними подіями рік у Славутичі в жовтні 3-м міжнародним фестивалем для людей поважного віку GOLDenFest (15.10 - 18.10), місія якого підвищити якість життя осіб старше 50 років та створити умови для їхнього спілкування та самореалізації, залучити до соціальної взаємодії. Близько 170 учасників з усіх куточків України, а також з Латвії, приїхали на фестиваль. Насичена програма - майстер-класи, конкурси виконавської майстерності з вокалу, танцю, спортивні змагання, вечір знайомств, дискусійні зустрічі у форматі «живої» бібліотеки, кіноперегляди, фотосесії, ретро-дефіле Еволюція моди та конкурс Пані GOLDenFest, виступи зіркових гостей захопила учасників та нікого не залишил

Проєкт МКС дав можливість не лише отримати враження та ознайомитися з містом гостям Славутича. Його реалізація допомогла сформувати культурний діалог та обмін досвідом для продуктивної взаємодії митців, творчої інтелігенції, молоді, журналістів, архітекторів, медійників, представників громадських організацій, активістів, міської влади та громади з метою культурного збагачення місцевої та міжнародної спільноти, поширення інтеграції мистецької спадщини у жит

І, звичайно, сприяв згуртованості суспільства навколо спільних цінностей: радості життя, польоту думки, натхнення, формування творчої особистості, здібної до саморозвитку, самоосвіти та самоаналізу, а також приніс учасникам і гостям враження, досвід, знайомства, позитивні емоції, які в наш час так важливо відчувати!

І місто не збирається на цьому зупинятися. Вже маємо крутий досвід і зворотній зв'язок від учасників та відвідувачів, маємо плани та нові проєкти на майбутнє. Ми побачили, що креативні індустрії дійсно можуть бути тим, на чому варто зосередитися. Лише за рахунок збільшення туристичних потоків у Славутичі збільшилося понад 20% навантаження на заклади гостинності та харчування, що допомагає розвитку економіки міста, тож плануємо продовжувати розпочате вже навіть поза рамками проєкту МКС - підкреслив міський голова Славутича Юрій Фомічев.

Ми пишаємося своїм містом і сподіваємось, нам вдалося довести, що маленькі міста створюють не менш яскраві, цікаві, креативні проєкти, ніж мегаполіси. Хотілося б, щоб події у Славутичі стали початком тренду на такі події і в інших маленьких містах, і в Україні в цілому, підсумувала Ніна Баришевська, начальниця відділу культури, національностей та релігій Славутича та куратор проєкту МКС

Тож, Славутич, перша мала культурна столиця щиро запрошує у гості. А Український культурний фонд планує і в 2022 році інвестувати у розвиток культури і креативних індустрій. Тож, є, куди прямувати та що розвивати.

Довідка

Навіть стратегію розвитку місто прийняло з фокусом не лише на енергетику, але й на сектор креативних індустрій: освіту, індустрію гостинності, нішеві сегменти розважальних заходів та туризм.

Зокрема, стратегічний план розвитку міста Славутич до 2025 року, що був затверджений на сесії Славутицької міської ради цього року, включає 3 основні стратегічні цілі:

  1. Підвищення конкурентоспроможності економіки міста, серед яких IT та енергетика 13%, культура та туризм 38%, умови ведення бізнесу та інвестиційна привабливість міста 50% як складові економіки.
  2. Підвищення якості та комфорту життя містян. Зокрема, місто створило цільову програму і працює над розробкою безбар'єрних рішень для розбудови та розвитку безбар'єрного та доступного простору для маломобільних груп населення та сімей з дітьми.
  3. Підвищення ефективності муніципалітету та залученість громади. Тому в Славутичі вже створено перший в Україні муніципальний Інноваційний індустріальний Бізнес-парк Славутич, що є власністю громади і дає можливості швидкого старту для бізнесів.

Славутич - місто творчості та креативних подій. Попередня співпраця з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури в рамках проєктів. Малі міста великі враження, дала впевненість рухатись далі та спонукала нас взяти участь у конкурсній програмі Культурні столиці України УКФ, у якій Славутич впевнено переміг.

>Проєкт Малої культурної столиці підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия