Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мала культурна столиця Славутич впроваджує безбар’єрність

Мала культурна столиця Славутич впроваджує безбар’єрність фото

Мала культурна столиця України Славутич стала першим містом-лабораторією по впровадженню безбар’єрності в Україні, доєднавшись в листопаді минулого року до ініціативи першої леді Олени Зеленської та уклавши меморандум про розвиток безбар’єрної архітектури між  Славутицькою міською радою, Мінрегіоном та Київською обласною державною адміністрацією.

Місто поставило перед собою амбітну мету забезпечити на 100% доступ всім людям, безоглядно до їх можливостей, до адміністративних та культурних установ (зараз доступні лише 20% закладів) та довести мобільність та незалежність від сторонньої допомоги людей з інвалідністю до 90% – щоб вони змогли самостійно виходити із власних будинків, пересуватися містом та користуватися усім потенціалом сучасного життя.

Головне завдання, яке ми ставимо перед собою — ширше, ніж створення комфортного архітектурного простору. Це ще й зміна свідомості людей щодо сприйняття безбар'єрності. Зазвичай, у суспільстві безбар'єрність асоціюється з подоланням фізичних перепон.

Зрозуміло, потреби людей з інвалідністю — один із важливих фокусів нашої програми, однак поняття "безбар'єрність" є набагато ширшим. Воно стосується, без перебільшення, кожного з нас і не лише в частині фізичної, архітектурної. Безбар'єрність — це про створення умов доступності, а також здолання  стереотипів свідомості: ейджизму, гендерної нерівності, обмеження прав. Всі ми в той чи інший період життя відносимося до так званої маломобільної групи населення. Люди мають бар'єри у володінні цифровими навичками, або не можуть влаштуватися на роботу за фахом з віку, або ж батьки з маленькими дітьми, чи навіть туристи з валізами, яким з вокзалу треба добратися» до готелю. Маємо амбітну ціль — це змінити» — коментує мер міста Славутич Юрій Фомичев.

Тому до вирішення питання безбар'єрності в місті долучають не лише архітекторів та урбаністів, але й діячів культури: до стратегії змін ігноровані й події малої культурної столиці: асамблея європейської архітектурної спільноти SESAM, який опікувався впливом середовища на здоров'я людини, та фестиваль людей літнього віку GOLDenFest, який розбиває соціальні стереотипи. Обидві ініціативи відбувалися за підтримки українського культурного фонду.

Отже, що зроблено за рік:

  • >Розроблена науково обґрунтована документальна основа — в Славутичі прийнятий стратегічний план впровадження безбар'єрності на 2021-2024 роки
  • >В місті з вересня уперше в Україні працює омбудсмен, який займається питаннями безбар'єрності 24/7 і контролює всі процеси змін
  • >Завершена перебудова інклюзивно-ресурсного центру для дітей
  • Переобладнується за вимогами інклюзивності музей: адаптований сайт та екскурсії
  • >Проведений аудит щодо доступності шкіл, басейнів, парків, лікарень та аптек міста
  • >Частково обладнані відповідно вимог для людей з інвалідністю тренажери міста в зонах здоров'я
  • >Замінено освітлення у садочку для дітей з вадами зору Крунк
  • З 96 переходів міста вже занижено 20, триває оновлення велодоріжок згідно з сучасними стандартами, побудовані нові пандуси в громадських місцях
  • >Створена мапа доступності міста, яка дає змогу мешканцям обрати маршрут з найменшою кількістю перешкод

Бути малою культурною столицею — означає бути доступними та відкритими для всіх верст населення. І не лише для славутичан. Якщо ми хочемо стати не лише культурною столицею України, але й туристичною,  треба створити комфортні умови для всіх» — додає мер.

Місто займається розробкою та впровадженням безбар'єрних архітектурних рішень разом з урбан-бюро Big City Lab.

Довідка

Славутич - наймолодше, створене у 1987 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи.

У 2021 році Славутич отримав статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту Славутич: ось країна!", який складається з роботи арт-резиденції "Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича, діяльності "SESAM 2021Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї, фестивалю для майбутніх медійників. Золота осінь Славутича, ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку "GOLDenFest" та інших культурно-мистецьких ініціатив.

Проєкт Малої культурної столиці підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: