Завантаження ...

"Ні" ейджизму: фестиваль для людей золотого віку відбувся у Славутичі

"Ні" ейджизму: фестиваль для людей золотого віку відбувся у Славутичі фото

В Славутичі завершує роботу Міжнародний фестиваль для людей поважного віку "GOLDenFest". В такий спосіб місцева влада, громада та жителі міста хочуть показати, що у віці 50+ життя не лише на закінчується, а й наповнюється яскравими моментами, подіями, позитивними емоціями, враженнями, творчістю та спілкуванням.

Фестиваль проходить третій рік поспіль і користується шаленою популярністю не лише серед учасників, а й серед туристів. Цього року захід особливий, бо відбувається в рамках проєкту "Славутич — Мала культурна столиця України" за підтримки Українського культурного фонду. Отже, з 15 по 18 жовтня тут вирувало культурно-мистецьке життя.

Одна з головних ідей GOLDenFest-у - показати, що радіти життю, творити, бути соціально активними і затребуваними можна в будь-якому віці.

У насиченій програмі заходу були екскурсії одним за найбільш цікавих міст України, живим музеєм архітектури просто неба — Славутичем, майстер-класи з фітнесу, ментальної математики, кулінарії, фітнесу тощо, вечори знайомств та нетворкінгу, танцювальні вечори, творчі конкурси, дискусії, кіноперегляди, фотосесії, ретро-дефіле, модний показ бренду живого одягу у етно-стилі з натуральних тканин «Зерно», концерти та багато цікавого. 

Фестиваль прагне щорічно піднімати важливу соціальну тему: проблему дискримінації людей за віком в різних сферах життя, починаючи з працевлаштування і закінчуючи ставленням суспільства як до його тягаря, ізоляція літніх від соціуму та відсутність для них доступу до звичайних життєвих радощів (спорт, творчі спільноти, активності, заходи).

Це призводить до сумних наслідків. Люди відчувають себе самотніми, не потрібними, а суспільство втрачає частину кваліфікованого працездатного населення, яке могло збільшувати ВВП, платити податки й приносити користь. До речі, згідно Національного демографічного прогнозу до 2025 року вже чверть населення буде старшою 60 років! Тому на якість життя цих людей таки варто звернути увагу.

"Гадаю, тема якості життя людей поважного віку варта того, щоб не лише про неї говорити, а й робити все, щоб покращити ситуацію, принаймні власними силами. "GOLDenFest" , власне, починався як громадська ініціатива ГО "Ще не вечір", яка переросла у такий глобальний захід. І це працює, люди щасливі! Думаю, якщо кожне місто на своєму рівні робило б такі ініціативи - ця тема стала б більш помітною, в тому числі для держави. Чим більше у нас буде реалізовуватися ініціатив для людей 50+, тим скоріше прийдуть зміни. Тож хотілося б, щоб наш фестиваль у Славутичі був початком тренду на такі події й в Україні в цілому", - впевнена Аріна Старовойтова, голова КП Агентства регіонального розвитку м. Славутича, кураторка Фестивалю GoldenFest.

Отже, в середині жовтня в Славутичі було справді гаряче — в місті фестивалили та змагалися за титул найкращих 20 неймовірно енергійних та креативних команд з 18 міст України та з закордону.

Тож Славутич запрошує у гості святкувати золоту осінь разом.

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

_____________

 

 

Довідка

Славутич — наймолодше, створене у 1986 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи.

 У 2021 році Славутич отримав статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту "Славутич: ось [to beⁱ] країна!", який складався з роботи арт-резиденції "Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича", діяльності "SESAM 2021 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї", Міжнародного фестивалю демократії та преси Золота Осінь Славутича, Міжнародного фестивалю для людей поважного віку "GOLDenFest" та інших культурно-мистецьких заходів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия