Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі митці створюють ЗD-монументи у VR

У Славутичі митці створюють ЗD-монументи у VR фото

В Славутичі під час арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича», створюються віртуальні цифрові ЗD-монументи. Їх авторів запросила до участі куратор Катерина Рай. Згідно з програмою Малої культурної столиці-2021, що реалізується в Славутичі спільно з Українським Культурним Фондом, у місті продовжено традицію масштабної арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму».

Цього року вона називається OFAR Open Format Art Residence, тому що представлена у трьох підпроєктах, об’єднаних спільною темою Апофеоз імперії.

Оскільки Славутич був створений на піку розвитку СРСР спільними зусиллями восьми республік, його архітектура є відображенням ідеологічних прагнень тієї епохи та уявою про художньо оформлене ідеальне місто для життя. Щось із запланованого (будівлі, пам'ятники тощо) так і залишилось у планах, але тепер зусиллями арт-резидентів є можливість їх переосмислити, трансформувати та доповнити місто як мізансцену апофеозу імперії створюючі об'єкти монументального мистецтва, але вже у віртуальному просторі.

Цифрові скульптури створюються в логічній прив'язці до різних локацій міста, говорить Віктор Гріза, головний куратор , кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України. Вони будуть віртуальними. По-перше, це запобігає вторгненню у міське середовище, по-друге, передає суть нашого часу: технологічність емоцій та гібридність життя онлайн/офлайн на стику напрямків й дисциплін. Віртуальні монументи можна буде побачити через 3D-окуляри і безпосередньо у місцях їх уявного розташування. Це вау-ефект розрахований не тільки на місцевих, але й на численних туристів цього міста-музею просто неба. Скульптури віртуально доповнюватимуть певні локації, встановлюватимуть діалог об’єкта мистецтва з утилітарністю. Тобто матимуть те, що властиво й реальній матеріальній скульптурі.

Всі мистецькі твори й культурні об’єкти, створені цього року у рамках підпроєктів "Тривимірне мистецтво у VR", "Фото-Графіка" та "Медіа-арт", увійдуть до фондів новоствореного муніципального Музею мистецтва Славутича. Окрім матеріальних творів, його колекцію складатимуть і твори синтезу жанрів, що знаходяться на перетині традиційного і диджітального мистецтв. Через інтернет з ними можна буде познайомитися з будь-якої точки планети.

Довідка

Славутич - наймолодше, створене у 1986 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи.

<У 2021 році Славутич отримав статус Малої культурної столиці України та грант від на реалізацію проєкту "Славутич: ось країна!", який складатиметься з роботи арт-резиденції "Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича", діяльності "SESAM 2021Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї", фестивалю для майбутніх медійників "Золота осінь Славутича, ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку "GOLDenFest" та інших культурно-мистецьких ініціатив.

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Куратор OFAR Віктор Гріза Со-куратор Єлизавета Зігура

http://www.slavutych.capital/ #запідтримкиУКФ #SlavYouTouch #малакультурнастолиця #МКС

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: