Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі відкриють перший в Україні інноваційний муніципальний музей сучасного мистецтва

У Славутичі відкриють перший в Україні інноваційний муніципальний музей сучасного мистецтва фото

В нашому місті Славутич в цей рік запланували відкрити інноваційний музей сучасного мистецтва. основої колекції будуть вори художників різних жанрів та напрямків, створені під час масштабної арт-резиденції «Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму», яка проходе цього року у кілька етапів з 31 серпня по 17 жовтня. Грантову підтримку для реалізації амбітних планів місто отримало від Українського Культурного Фонду.

Виборовши звання Малої культурної столиці України-2021, Славутич має амбітні плани конкурувати з іншими культурно-мистецькими центрами й не тільки на мапі країни. «Ми б хотіли посприяти перезавантаженню країни в культурному та креативному сенсі, зокрема, згенерувати й децентралізувати культурні туристичні потоки, змістивши фокус їхньої уваги на малі міста. Для нас важливо, щоб малі міста отримали можливості мегаполісів в культурному аспекті — бо це про безбар’єрність, яка у нас у фокусі, але у творчому та освітньому сенсі, – зазначає мер Славутича Юрій Фомічев. — Ми цілком готові до модернізації і переорієнтації на сферу послуг та дозвілля. Також готові до діалогу, обміну досвідом та продуктивної взаємодії з іншими регіонами».

Першим кроком на шляху до реалізації цих планів й створення насправді інноваційного музею мистецтв буде проведення втретє (з 2019 року) у місті масштабної арт-резиденції вже у відкритому форматі, тому вона має назву OFAR (Open Format Art Residence). Три окремі творчі підпроєкти мають спільну тему «Апофеоз імперії». 31 серпня – 6 вересня відбудеться підпроєкт «Фото-Графіка» (куратор – Єлизавета Зігура) для фотографів і графіків, 6 – 12 вересня – «Тривимірне мистецтво у VR» (куратор — Катерина Рай) для скульпторів віртуальної реальності, а з 12 по 18 вересня — «Медіа-арт» (куратор – Олександра Халепа).

Також у програмі виставки графіки, фотографії, віртуальної та доповненої реальності, лекції про кіно, NFT-арт, майстерність та інноваційність, майстер-класи з акварелі, створенню токенів, доповненої реальності тощо, дитячий освітній фестиваль медіа-арту та сесії з віртуальної реальності, круглий стіл по започаткуванню Музею Мистецтв Славутича, науково-практична конференція з культурології, що підсумує ініціативи грантового портфеля 16-17 жовтня.

Коментуючи тему — «Апофеоз імперії» – головний куратор ініціативи OFAR Віктор Гріза, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України зазначає:
«Славутич був створений в останню добу СРСР, у 1987-1988 роках, і є результатом солідарних зусиль республік, що об’єднано і швидко збудували “місто для життя” атомників ЧАЕС прямо посеред лісу. Але через розвал Союзу деякі заплановані об’єкти не були добудовані. І арт-резиденція своїми творчими результатами доповнить цю мізансцену апофеозу імперії, будуючи такі ж величні (хоча й віртуальні) об’єкти, які властиві тогочасному масштабу. При цьому ми прагнемо художньо відрефлексувати дистанцію між утилітарною та ідеологічною функціями простору, щоб було не тільки проти-, але й співставлення».

Все напрацьоване на арт-резиденції, на яку запрошено 55 митців, увійде до фондів новоствореного інноваційного музею мистецтв Славутича. Це мистецтво буде дійсно сучасним в усіх сенсах, адже воно створене не тільки нашими сучасниками, а й за допомогою сучасних технологій VR/AR та медіа-арту.

«В просторі нового музею будуть демонструватися окремі колекції, змінюючи одна одну, — говорить Віктор Гріза. — музей обслуговуватиме потужне комп’ютерне забезпечення, яке буде накопичувати й зберігати цей творчий доробок. А потім онлайн робити його доступним усьому світові, щоб у поціновувачів був вибір: в Більбао чи до Славутича? Впевнений, що у нас є своя неповторна привабливість подивитися: що ж відбувається у цьому місті-супутнику ЧАЕС, у цьому атомограді? Та побачити, так би мовити, період напіврозпаду мистецтва. Насправді ж цей період триває вічно, адже багато чого з арте-фактів до нас дійшло і через тисячоліття. Виходить, що мистецтво — найбільш довготривалий з активних елементів».

Проєкт підготовлено за підтримки Українського культурного фонду. Позиція Українського культурного фонду може не збігатись з думкою авторів.

Довідка
Славутич — наймолодше, створене у 1986 році, місто в Україні потужного урбаністичного та інтелектуального потенціалів, з розвинутою інфраструктурою. Місце, де генеруються нові ідеї та впроваджуються амбітні ініціативи.
У 2021 році Славутич отримав статус Малої культурної столиці України та грант від Українського культурного фонду на реалізацію проєкту “Славутич: ось [to beⁱ] країна!”, який складатиметься з роботи арт-резиденції OFAM “Семантичний сюрреалізм у просторі постмодернізму Славутича”, діяльності “SESAM 2021 Poliklinika: Міжнародного семінару студентів-архітекторів від Європейської Архітектурної Студентської Асамблеї”, фестивалю для майбутніх медійників “Золота осінь Славутича”, ІІ Міжнародного фестивалю для людей поважного віку “GOLDenFest” та інших культурно-мистецьких ініціатив.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: