Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Вакцинуймося —життя того варте! або Актуальне інтерв’ю про вакцинацію

 Вакцинуймося —життя того варте! або Актуальне інтерв’ю про вакцинацію фото

Якщо навесні славутичани із гіркотою казали, що вакцинацію в країні в цілому і в Славутичі зокрема, провалено, то сьогодні у місті є широчезний вибір вакцин — АстраЗенека, Коронавак,  Пфайзер та Модерна. Вакцин вистачає, а от бажаючих вакцинуватися — явно бракує. У кабінетах, де проводиться вакцинація, на першому та другому поверхах міської поліклініки, немає не те що черги — лише поодинокі відвідувачі.

Проте, небезпека ковідної інфекції нікуди не ділася. Про це ми й розмовляємо з відповідальною за організацію щеплення Оленою СУГАНЯКОЮ. Про те, яким важким і підступним буває захворювання на цю інфекцію, лікарка знає і зі своєї медичної практики, і з власного досвіду. Отже, її думки варто дослухатися.

Це моє не перше інтерв'ю, і, навіть, не друге. Ми час від часу зустрічаємось і я розповідаю про поточну ситуацію із щепленням в місті Славутичі. І якщо мої попередні звернення до містян були спокійні і демократичні, то сьогодні мене переповнюють емоції.

Чому так?

Від того, яка у нас низька явка. Першим щепленням у нас охоплено 4733 особи, другим 3373. Тобто, як бачите, відставання близько тисячі. Цьому є певні причини — зокрема, визначений інтервал між щепленнями, але хочу зазначити, що не всі ті, хто отримав перше щеплення, вчасно приходять на друге, і є такі, хто взагалі не планує друге щеплення, що взагалі нонсенс.

Всього нашими медичними працівниками було зроблено 8106 щеплень і, порахувавши співвідношення до дорослого населення, ми маємо біля 25% щеплених першою дозою. Якщо порівнювати із загальноукраїнським відсотком, то це нібито і непогано, але якщо ми говоримо про колективний імунітет, то 25% — це дуже і дуже мало.

Тому я ще раз наголошую: ми працюємо на межі наших можливостей, вже третій місяць без вихідних, щоб забезпечити для кожного, хто звертається, щеплення тією вакциною, якою людина хоче. Сьогодні я була на щеплені — до нас вже поїхали чернігівці!

Напередодні вони телефонували до центру вакцинації, дізналися, які вакцини є, — і не вірили своїм вухам, що у нас у наявності всі вакцини, зареєстровані в Україні! Із 19 серпня у нас є Модерна — як для другої, так і для першої дози. Тому приходьте, цікавтеся нашим графіком. Ми працюємо щодня без вихідних! Це необхідно, щоб коли нас дістане дельта штам, ми були захищені.

Нерідко доводиться чути від колег, сусідів, знайомих, що вони не вірять у вакцинацію, що вони вже перехворіли, отже щеплення зайве, що у них, нарешті, просто потужний імунітет...

Зроблю наголос: якщо минулого року Славутицька міська лікарня отримала статус ковідної, і ми мали змогу госпіталізувати пацієнтів, то в цьому році у нас цього статусу немає. Згідно з дорожньою картою, розробленою Департаментом охорони здоров'я Київської області, наших пацієнтів будуть госпіталізувати каретами «103» у Переяслав або у Бориспіль.

Ви самі прекрасно розумієте, що таке проїхати Київ, щоб потрапити до лікарні! Я вже не кажу про те, що людям будуть просто відмовляти у госпіталізації, і тоді ті, хто зараз активно демонструє свою антивакцинальну позицію, будуть приходити під кабінети лікарів і вимагати медичної допомоги. Давайте вже називати речі своїми іменами.

Буквально вчора я спілкувалась із колегами з Чернігова. На сьогоднішній день у реанімації Чернігівської районної лікарні лежить молодий хлопець із штамом «дельта», який помирає. Хлопець, підкреслю, до цієї хвороби не мав жодного звернення до лікувальних закладів, жодної супутньої патології! Отже, почнемо захищати себе!

З середини літа в уряді обговорюється питання того, що представники певних груп професій мають бути щеплені обов'язково. Прокоментуйте, будь ласка.

Особливо хочу звернутися до освітян. Починається освітній період, незабаром 1 вересня. І вже є постанова, згідно з якою, якщо відсоток щеплених освітян буде менше 80, то всі школи, а, відповідно, і весь процес, переходить на дистанційну форму. У мене як у мами є питання до освітян: чому через те, що хтось не хоче щепитися, моя дитина повинна у 7 років залишатись без повноцінної освіти? Це ті речі, які, на мою думку, зрозумілі кожному. Але не нашому Славутичу.

Тому ще раз вам кажу, вже як лікар: не буде щеплень — буде жах, будуть смерті. Якщо ви до цього готові, то будь ласка, сидить і далі. І не кажіть, що вас не попереджали. Перепрошую за емоції, але 18 серпня ми зробили — при достатній кількості Пфайзера!— лише 30 щеплень. Це той Пфайзер, через який наприкінці липня славутичани майже билися! А скільки було розмов! Крім того, є у центрі вакцинації і Коронавак, і АстраЗенека, і Модерна. Тому чекаємо всіх, хто ще не вакцинувався. Я сподіваюся, що у наступному інтерв'ю, я скажу: «Так, ми найкращі, ми захищені.

Давайте спробуємо ще раз розвінчати деякі фейки, які панують серед славутичан у цілому, та працівників ЧАЕС зокрема. Ми зібрали для вас, так би мовити, «найсмачніші». Існує абсолютно дивна думка, що люди, які перехворіли, можуть не робити друге щеплення. Прокоментуйте, будь ласка.

Дякую за запитання! Такі думки — це нонсенс, повторюся. Багато чула міфів про побічні ефекти вакцин, і про чіпи-магніти, і зниження лібідо. Так, це все наш народ чує, боїться цього, все це йде в маси. Але ми ж дорослі освічені люди, щоб у все це вірити! Для того, щоб мати захист, треба все таки введення двох доз вакцини.

Є тільки одна вакцина — Джонсон-і-Джонсон, — яка вводиться один раз, але в Україні вона поки що не зареєстрована, і в наявності її не має. Тому ми повинні розуміти, що потрібно робити перше і друге щеплення. Одразу скажу, що 16 серпня ми отримали вже нові рекомендації щодо зменшення інтервалу між щепленнями стосовно Коронаваку.

Якщо до цього встановлювався інтервал у 28 днів, то тепер його скорочено до 14 днів. Наразі ведуться дослідження стосовно АстраЗенеки, щоб аналогічно зменшити інтервал і для цієї вакцини.

У АстраЗенеки інтервал найдовший — цілих 90 днів. Чи пов'язано це з тими міфами, що після щеплення АстраЗенекою фіксували тромбози?

Можливо й так, а можливо й ні. Ми ж не заперечуємо, що до коронавірусу люди також хворіли, у тому числі й на хвороби, що викликають тромбози? Чи кожен з нас був достеменно обстежений — настільки, щоб виникнення достатньо невеликої кількості тромбозів пояснити саме вакцінацією? Нажаль, життя кожної людини обривається в певний період часу. Можливо, причиною смерті певної людини і став тромбоз, але чи це у людини така доля, чи це щеплення є причиною? Зрозуміло, що наші , і не тільки наші ЗМІ нагнітають страхи — для них це є сенсацією. Але насправді відсоток достовірно встановлених побічних ефектів при вакцинації мінімальний.

Чи стикалися особисто Ви або Ваші колеги із якимись важкими наслідками безпосередньо після щеплень славутичан?

Той, хто приходить до нас у центр вакцинації, бачить: в кімнаті для перебування щойно вакцинованих працює бригада невідкладної медичної допомоги. Стан пацієнта спостерігається лікарями протягом 30 хвилин після щеплення — ми ж не даремно просимо перечекати цей невеличкий час під наглядом фахівців!

За необхідності, людина отримає потрібну допомогу. Найчастіше вводимо пацієнтам препарати, які знижують тиск, адже людина може підсвідомо боятися укола, отже бути емоційно схвильована. Заспокійливі препарати також доводилося вводити — з тих же причин. Була тільки одна серйозна реакція: у молодого хлопця виникли симптоми, схожі на анафілактичний шок. Але чергова бригада спрацювала оперативно: одразу вкололи адреналін і перевели його до стаціонару для подальшого спостереження.

Тобто, це один випадок на 8000 щеплень?

Так, це, принаймні, на моїй пам'яті.

Підрахувала відсоток 0,008 від загальної кількості щеплених. Це за умови, що смертність від ковіду сягає близько 3 відсотків. В принципі,достатньо обнадійливо. Однак, після щеплення люди нерідко скаржаться на підвищення температури, болі у суглобах і місці введення вакцини. Звісно, це не настільки страшно, як анафілактичний шок, проте...

Температурна реакція та болісні відчуття у місці ін'єкції - це абсолютно нормальне явище. Така реакція може виникати на будь-яке щеплення. Зазвичай ці симптоми зникають протягом 3-7 днів. Але, якщо симптоми не зникають, то пацієнту потрібно звернутись до свого сімейного лікаря, щоб вже лікар за динамікою стану зрозумів, чи це наслідок щеплення, чи це просто збіг обставин.

Ще одна широко розповсюджена думка: деякі люди вважають, що внаслідок вакцнації можна захворіти...

Ні (посміхається - ), від вакцинації захворіти не можна, тому що жодного живого компоненту вірусу немає у жодній вакцині. Коронавак — це інактивована вакцина, Пфайзер і Модерна - це м-РНК вакцини, АстраЗенека — взагалі векторна вакцина. В них немає нічого такого, що може викликати захворювання. Ось це насправді абсолютно безглуздий фейк.

Не секрет, що щеплені все одно іноді хворіють на ковід. Тобто, якщо вакцина не захищає, то навіщо щепитися, якщо імунітет можна заробити природнім шляхом, тобто перехворівши легко?

А хто сказав, що саме у вас це захворювання пройде легко? Я вище наводила приклад про хлопця в Чернігові, який помирає від «дельти»...

Але щеплені все одно хворіють?

Звичайно, вакцина - це не броня, яка 100% захистить. Людина може захворіти, але перебіг захворювання буде більш легким і менше вірогідності, що будуть якісь ускладнення, які призведуть до госпіталізації або до летального наслідку. Увесь світ вакцинується. Усі розуміють, що це необхідність.

Добре, поставимо питання інакше: чи відомі Вам випадки, коли у Славутичі захворіла людина, повністю щеплена від ковіду?

Для цього треба підняти всі дані про пацієнтів і подивитись, чи було щеплення у того чи іншого хворого. Я інформації про такі випадки не маю. Буває, приходить пацієнт і каже, що він перехворів і саме тому не буде вакцинуватися. Пояснюю: якщо ви перехворіли раніше і якщо до вас потрапить той самий штам, що й у попередній раз, то організм відреагує належним чином. Але, якщо організму доведеться зустрітися з іншим штамом, то є висока вірогідність, що природний імунітет не спрацює, — він просто не знайомий саме з цією загрозою, у нього немає навичок її розпізнавання та боротьби з нею. У цьому випадку вакцини дієвіші — вони багатокомпонентні, тому захищають не лише від одного штаму. Якщо пройшов вже місяць після одужання, людина може робити щеплення.

— Побутує думка, що для визначення необхідності щеплення саме зараз необхідно зробити тест на антитіла.

Це також фейк. Аналізи не показують той загальний рівень імунітету, на який можна спиратись, приймаючи рішення про вакцинацію. Ну немає сьогодні іншого засобу, щоб захистити себе від ковіду, окрім вакцинації. Прийміть доросле й відповідальне рішення — і вакцинуйтеся.

Джерело https://chnpp.gov.ua/images/pdf/2021-08-20.pdf

Інтерв'ю брала Майя Руденко