Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Треба збільшити потік туристів до Славутича до 10 тис на рік

Треба збільшити потік туристів до Славутича до 10 тис на рік фото

На тепершній час Славутич все ще залишається монопрофільним містом. Але ж, стратегічним планом розвітку міста передбачено перехід від монопрофільності до багатовекторної й розгалуженої економіки. Цей шлях їде достатньо непогано, маючи зараз 43% надходжень до бюджету від Чорнобильської атомної електростанції, коли вона вже припинила генерацію (а раніше було 98%!)

В минулому, на хвилиночку (!) один блок атомної електростанції генерував за день електроенергії на 980 тисяч доларів США. Тобто, 1 мільйон доларів в день заробляла атомна електростанція для того, щоб місто було в комфорті й спокої. Потім все змінилося, ми отримали все в комунальну власність і нам сказали: живіть як хочете... – каже мер міста Юрій Фомічев, - Але, відверто скажу, дали певний інструмент – спеціальну економічну зону, яка допомогла нам на першому етапі трансформації, хоча й попрацювала всього лише 5 років. З того часу минув 21 рік, Славутич живе, розвивається, стає малою культурною столицею України і в 2019-му році очолює рейтинг інвестиційно привабливих громад до 50 тисяч населення. Є чим пишатися.

За який напрямок візьметеся насамперед міський голова Славутича?

Юрій Кирилович дав досить розгорнуту відповідь на це питання:

«По-перше – це умови ведення малого і середнього бізнесу, створення умов, розвиток різних інституцій, залучення інвестора, створення робочих місць.

А от, на другому місці, як складову економіки міста, ми бачимо культуру, туризм і креативні індустрії – тут великі плани. Якщо ми хочемо залучати інвестора на будь-яку територію, то повинні продемонструвати комфортні умови життя, на належному рівні мають бути: соціальний захист, медицина, освіта. Та коли люди отримують якісну роботу, вони повинні отримувати якісне дозвілля.

Принаймні, візьмемо один з варіантів, це розвиток туризму. В «доковідні» часи ми мали трошки більше, ніж 2 тисячі туристів на рік. Це невелика кількість для міста, яке прагне розвивати креативні індустрії й туризм. На найближчі 5 років задача – збільшити цей потік до 10 тисяч.

Ми бачимо для себе нішевий туризм: культурні події, фестивалі, семінари та ін. Фразу «семантичний сюрреалізм» я вже вимовляю, знаю як вона правильно вимовляється, як і багато хто в Славутичі вже її вивчив (сміється). Ми навіть замахнулися завдяки нашим партнерам на світову столицю семантичного сюрреалізму. Її просто ще немає – ми можемо бути першими.

Але треба розуміти, що креативні індустрії – це не лише події, не лише фестивалі, це все, що навколо них. Будь-яка подія, яку б ми не організовували, все одно потребує одних і тих речей – логістика, безпека, проживання, харчування і певні розваги.

Якщо ви проводите наукову конференцію, зберете фахівців, які дуже гарно і плідно проведуть час під час конференції, але ввечері їм буде нічого робити. Тому й цю частину треба забезпечувати, тож креативні індустрії створюють ті робочі місця, які вкрай сьогодні необхідні.

Я, як міський голова, бачу саме в цьому напрямку перспективу щодо робочих місць, тому що безліч напрямків економіки найближчим часом будуть інформатизовані. Ми будемо мати конкуренцію не людей з людьми, а людей зі штучним інтелектом, і це треба враховувати. І в транспортній сфері, в сфері виробництва взагалі сьогодні людський фактор прибирається на всіх етапах, лише під час маркетингу і стратегії, менеджменту та ін. А в креативних індустріях ці робочі місця будуть створюватися і створюватися. Саме над цим працюємо, саме цього ми прагнемо і для цього створюємо умови.

- Нашою метою є, щоб кожен місяць у Славутичі відбувалися події, які б привертали увагу щонайменше 1 тисячі, а краще – 2 тисяч людей. І ми готові забезпечити це ресурсом, нашими робочими місцями, нашими підприємцями, залучати інший бізнес для того, щоб розвивати Славутич.

Любов Базів. https://www.ukrinform.ua/

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: