Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Унікальності Славутича

Унікальності Славутича фото

Якими тільки унікальностями не позначене місто, мером якого ви є: Славутич – місто-анклав, місто-атомоград, до того ж – ще й наймолодше в нашій країні! Аж ось Славутич на день міста офіційно презентував проєкт «Мала культурна столиця України 2021». Тож у цьому році там вируватиме культурне життя: різноманітні фестивалі, резиденції, виставки, конференції та семінари.

В чому ще полягає унікальність нашого міста розповів мер Славутича Юрій Фомічев:

Про Славутич розповідати довго не буду (посміхається), ви й самі все перерахували – атомоград, що створювався свого часу як місто-супутник Чорнобильської АЕС. Маленьке місто – 25 тисяч населення, яке прагне до зміни економічної моделі, де Чорнобильська атомна електростанція є містоутворюючим підприємством, до багатовекторної, ринкової економіки. Звичайно, електростанція стоїть на своєму місці, це не квартира, яку замкнеш на ключ і підеш – тут триває процес зняття з експлуатації.

Власне цим ми й займаємося, а крім того – перетворюємо об’єкт «Укриття» на екологічно безпечну систему. Це така ніби проста фраза, але вона має під собою дуже-дуже великий обсяг робіт (і я акцентую на цьому увагу) починаючи від будівництва Арки (Новий безпечний конфайнмент – ізоляційна аркова споруда над зруйнованим, унаслідок аварії , четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Цей об'єкт накрив собою попередній об'єкт «Укриття», збудований ще в 1986 році – ред.), бо це тільки початок великого проєкту по розбиранню 4-го енергоблоку і вилученню звідти паливновмістких мас. Як це робити – вчені ще досі радяться, і сподіваюсь, що найближчими роками знайдуть рішення, бо Арка розрахована прослужити 100 років. Тобто, за це століття ми повинні розібрати 4-й енергоблок і мати там «зелену галявину»»

Цікава колізія полягає ще й у тому, що Славутич перебуває під юрисдикцією Києва (оскільки є продовженням покинутої Прип’яті, що підпорядковувалася Київщині), але розташований на території Чернігівщини.

Логістика така: від нас 180 кілометрів до Києва і 60 кілометрів – до Чернігова. Ми анклав і залишилися анклавом навіть після адмінреформи і децентралізації. Славутич не приєднав до себе інші території, тому що навколо нас – чернігівська земля. Ми унікальні й у цьому контексті (посміхається) - додає мер

Любов Базів. https://www.ukrinform.ua/

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: