Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Наше місто цікаве туристам!

Наше місто цікаве туристам! фото

Чи можна змінювати країну так, щоб українцям було комфортно в ній проживати і не було бажання тікати світ за очі? Цілком. Принаймні, це намагаються робити в деяких маленьких містах, які уміють приймати нестандартні рішення. У той час, як мегаполіси в Україні зосереджені на постійному подоланні маси невідкладних проблем, ...

Чи можна змінювати країну так, щоб українцям було комфортно в ній проживати і не було бажання тікати світ за очі?
Цілком. Принаймні, це намагаються робити в деяких маленьких містах, які уміють приймати нестандартні рішення. У той час, як мегаполіси в Україні зосереджені на постійному подоланні маси невідкладних проблем, в маленьких містечках можна сконцентруватися на втіленні трансформацій. Розповім, як це працює, на прикладі Славутича, який у поточному році отримав статус Малої культурної столиці України й фінансову підтримку Українського культурного фонду на розвиток креативних індустрій та культурних ініціатив. Цілком ймовірно, що наші висновки, які ми зробили під час трансформації, допоможуть якісно змінитись іншим містам.
Спочатку, окрім розвитку малого та середнього бізнесу, робили ставку на туризм до Чорнобильської зони
Отже, найперше, що потрібно зробити, дати відповідь на питання: "В чому унікальність вашого міста?". Тривалий час Славутич, наймолодше місто України, асоціювався лише з містом-супутником ЧАЕС. Вперше ми замислилися над позиціонуванням, коли у 2000 році ЧАЕС припинила роботу і ми втратили звичний ритм життя.
Спочатку, окрім розвитку малого та середнього бізнесу, робили ставку на туризм до Чорнобильської зони, адже це впізнавана у світі локація й сильний туристичний магніт. Але розуміли, що це не єдине, що може приваблювати туристів. Ми знали, що не можемо діяти, як мегаполіси. Наприклад, проводити регулярно великі заходи — для цього замало ресурсів. Натомість можемо стати всеукраїнським центром нішевих подій.
Вирішили фокусуватися на сміливому позиціонуванні: "Славутич — місто нових ідей" та розвивати креативний сектор економіки.І згодом розробили амбітну стратегію розвитку з фокусом на освіту, індустрію гостинності, нішеві розважальні заходи та туризм, зокрема, в Зону Відчуження.
Другий важливий фактор – потрібно мати глобальну ідею (bigidea) та довготривалу стратегію. Будь-яке місто, навіть маленьке (всього на 25 тис жителів, як наше), може мати великі амбіції. Це допомагає залучити потужні ресурси: фінансові, інтелектуальні, а головне — талановитих людей.
З 2014 по 2018 роки у Славутичі проводився Фестиваль кіно та урбаністики "86"
Нещодавно Славутич прийняв нову стратегію розвитку міста до 2025 року. Було затверджено три головні складові економіки: IT та енергетика — 13%, культура та туризм — 38%, умови ведення бізнесу та інвестиційна привабливість — 50%.Ми поставили для себе амбітну мету збільшити потік туристів у п'ять разів! Як досягнемо? Розвиватимемо креативний сектор, індустрію нішевих подій, приділятимемо більше уваги комунікаціям.
Маємо досвід: з 2014 по 2018 роки у Славутичі проводився Фестиваль кіно та урбаністики "86". У перший рік заходу в місті навіть не було місць, де розселити гостей та точок з фаст-фудом, де їх годувати! Тож розгорнули кемпінг, а організувати кав'ярню запросили бізнесменів… зі Львова. Наразі вже маємо чудовий готель, три хостели, якісні заклади громадського харчування (можемо запропонувати, мінімум, 1000 стаціонарних посадкових місць).
На цьому не зупинилися. У нас працює туристично-інформаційний центр (ТІЦ), який надає не лише інформаційно-консультаційні послуги, а й швидкісний інтернет, скоро працюватиме коворкінг. Інформаційні послуги в ТІЦ безкоштовні. Розроблено регіональні маршрути Славутич-Чернігів, Славутич-Любеч, Славутич-ЧАЕС, екотур садибами регіону тощо.
А моя особиста мрія — зробити Славутич містом-кампусом, студентським містечком. Воно є компактним і комфортним для проживання, ми вже працюємо в цьому напрямку: підписуємо угоди з навчальними закладами (з КПІ та з Чернігівською політехнікою, саме у Славутичі буде відбуватися підготовка на спеціальність 123 - комп'ютерна інженерія), маємо попит, як спортивна база для проведення зборів.
Малий бізнес – запорука стабільності міст
Третє – важливо створювати дієві механізми співпраці "влада-бізнес-громада". В Славутичі всі ці три складові тісно співпрацюють - від розробки стратегії міста до втілення конкретних планів у життя. Ефективно працює ініціатива "Мандрівний квартал", мета якої — регулярні зустрічі, обговорення з громадськими активістами та пошук рішень з важливих для містян питань, які щоразу проходять в різних кварталах Славутича.
Складно? Так. Ефективно? Звичайно! Спільна робота, орієнтація на єдиний результат — це прояв демократії і гарантія виконання задуманого.
Четверте – інвестиції та підтримка малого й середнього бізнесу.
Малий бізнес – запорука стабільності міст. Тому важливо розвивати стосунки з ним, створювати привабливі умови для підприємців, підтримувати "своїх". Під час локдаунів місто знайшло можливість надати бізнесу "орендні канікули" на 600 тисяч гривень. Для підприємців регулярно проводимо нетворкінги й навчання.
Наша гордість — сучасний інноваційний муніципальний бізнес-парк. Він займає площу понад 1,5 тис квадратних метрів, має 10 виробничих та 11 офісних приміщень. При цьому оренда в ньому - 3,77 грн за 1 квадратний метр, а договір можна оформити за 72 години. Це готова локація для початку бізнесу.
П'яте – необхідно шукати союзників та додаткові джерела фінансування. Свобода, отримана завдяки децентралізації, відкрила містам нові перспективи. Але й наклала велику відповідальність. Тому варто шукати партнерів та додаткові джерела фінансування для реалізації планів.
Славутич прагне розбудувати універсальний, дружній до маломобільних груп населення публічний простір
Ми, наприклад, два роки тому виграли грант від програми уряду та Мінкульту "Малі міста — великі враження" на проведення Артрезиденції. В цьому році реалізуємо низку подій в рамках програми Малої культурної столиці за фінансовою підтримкою Українського Культурного Фонду.
Ми також наважилися на складний та важливий для нас експеримент — Славутич прагне розбудувати універсальний, дружній до маломобільних груп населення публічний простір. Тому ми доєдналися до ініціативи Першої леді Олени Зеленської "Без бар'єрів" і вже отримаємо потужну інтелектуальну підтримку фахівців. По суті, Славутич став лабораторією з розробки та впровадження безбар'єрних рішень і наш досвід поширюватиметься на всю Україну.
Гроші у світі та в країні є, і залучити їх можна, запропонувавши дійсно цікаві, амбітні ідеї, та презентувавши фахову команду, яка їх буде втілювати в життя.
І шосте – останнє – конче потрібно створювати цікаві проєкти та розвивати креативні індустрії. Туризм подій — це не лише емоція, це потужний поштовх для економіки. Ми в цьому впевнилися. ЧАЕС припинила роботу і не генерує більше енергію, але навколо неї триває наукова практика і науковий туризм, зокрема.
Щороку ми проводимо міжнародну конференцію INUDECO, присвячену проблемам зняття з експлуатації об'єктів ядерної енергетики та відновлення довкілля. До нас приїздить інтелектуальна еліта з усього світу. А це вагомо поповнює бюджет міста.
Маленькі міста, як локомотиви України, це не фантазія
У поточному році плануємо дивувати яскравими культурними подіями, на які запрошуємо гостей з усієї України.Вже 2 серпня стартує міжнародний фестиваль для архітекторів SESAM 2021 Poliklinika, на яких очікуємо понад 250 студентів-архітекторів з усієї Європи.У вересні відбудуться арт-резиденція семантичного сюрреалізму для митців OPEN FORMAT ART RESIDENCE. Також проведемо найулюбленіший фестиваль для творчої молоді та майбутніх медійників "Золота осінь Славутича", яка проходитиме уже 28 рік поспіль. У жовтні заплановано щорічний культурно-мистецький фестиваль для людей "золотого віку" 50+ GOLDen Fest. Будемо руйнувати стереотипи та долати ейджизм
Звісно, у більшості, це нішові ініціативи. Але вони доводять – маленькі міста, як локомотиви України, це не фантазія. Саме маленькі міста можуть стати тими майданчиками, які допоможуть трансформації великих міст.
Юрій Фомічев, міський голова м. Славутич

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: