Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЕНЕРГОАТОМ ЗА ВПРОВАЖДЕННЯ «ЧОРНОГО СПИСКУ» ДЛЯ НЕДОБРОСОВІСНИХ ПОКУПЦІВ

ЕНЕРГОАТОМ ЗА ВПРОВАЖДЕННЯ «ЧОРНОГО СПИСКУ» ДЛЯ НЕДОБРОСОВІСНИХ ПОКУПЦІВ фото

ЕНЕРГОАТОМ ЗА ВПРОВАЖДЕННЯ «ЧОРНОГО СПИСКУ» ДЛЯ НЕДОБРОСОВІСНИХ ПОКУПЦІВ

13 липня, сформований Міненерго Аукціонний комітет з продажу електроенергії за двосторонніми договорами на своєму засіданні, що пройшло під головуванням першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка, ухвалив рішення щодо недобросовісних покупців. За порушення умов двосторонніх договорів купівлі-продажу їх тимчасово не допускатимуть до електронних аукціонів на Українській енергетичній біржі (УЕБ).
Таке рішення члени Аукціонного комітету ухвалили через нагальну потребу у розробці механізму, який запобігатиме маніпуляціям на ринку електроенергії, але не порушуватиме правил справедливої конкуренції.
Аукціонний комітет проголосував за внесення змін до Регламенту організації та проведення електронного аукціону з продажу електричної енергії на УЕБ. Відтепер продавець електроенергії має право ініціювати внесення до «чорного списку» покупця, який порушив взяті на себе зобов'язання за двостороннім договором купівлі-продажу. Для цього продавцеві слід подати обґрунтовану (тобто підтверджену документально) заяву організатору аукціонів – Українській енергетичній біржі.
Підставами для подання такої заяви можуть бути:
– відсутність своєчасної оплати за придбану електроенергію (на порушення умов, визначених договором);
– розірвання покупцем договору в односторонньому порядку;
– нереєстрація придбаних покупцем обсягів електроенергії в системі управління ринками.
Внаслідок внесення до «чорного списку» покупця впродовж шести місяців не допускатимуть до аукціонів з продажу електроенергії.
«Внесення учасника ринку електричної енергії до списку виключень є заходом, спрямованим на зниження ризиків невиконання покупцями зобов'язань за двосторонніми договорами купівлі-продажу та прирівнюється до заявлених кваліфікаційних вимог продавців до контрагентів, взятих на себе покупцями за двосторонніми договорами купівлі-продажу, укладеними за результатами аукціонів», – ідеться у рішенні Аукціонного комітету.
Перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко переконаний: саме такий механізм дозволить якомога швидше стабілізувати ситуацію на ринку електроенергії, оскільки маніпуляції на ньому спричиняють збитки виробників, передусім державних енергогенеруючих компаній. Це ставить під загрозу стабільну роботу Об'єднаної енергосистеми України.
Енергоатом як виробник електроенергії, яку він зокрема реалізовує на Українській енергетичній біржі, планує активно використовувати можливості, які надає рішення Аукціонного комітету, з метою недопущення порушень договорів куплі-продажу електроенергії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: