Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Сталкерів можуть почати карати не тільки адміністративно, але і кримінально

Сталкерів можуть почати карати не тільки адміністративно, але і кримінально фото

Закон стане жорсткіше щодо "сталкерів". Їх може чекати не тільки адміністративне, а й кримінальне покарання. Чорнобильська зона відчуження з кожним роком стає все більш популярною. Сюди з ознайомчою метою з усього світу їдуть відвідувачі. Вони пересуваються згідно офіційно затверджених маршрутів, перевірених дозиметрично....

Закон стане жорсткіше щодо "сталкерів". Їх може чекати не тільки адміністративне, а й кримінальне покарання.
Чорнобильська зона відчуження з кожним роком стає все більш популярною. Сюди з ознайомчою метою з усього світу їдуть відвідувачі. Вони пересуваються згідно офіційно затверджених маршрутів, перевірених дозиметрично й під постійним наглядом супроводжуючої особи, яка не тільки розповідає цікаві факти з історії відчуженого краю, але й слідкує за дотриманням правил радіаційної безпеки та поводження у ЗВ.
Разом з тим почастішали випадки проникнення без відповідного дозволу відповідних органів або самовільного поселення у будівлях Прип'яті, покинутих будинках сільських населених пунктів, знищення, пошкодження чи перенесення знаків радіаційного забруднення або огорож зазначених зон, знищення артефактів, навмисне пошкодження будівель, розмальовування об'єктів написами, що мають негативний, лайливий відтінок, порушення вимог радіаційної безпеки, що може призвести до небезпечних для навколишнього оточення наслідків.
Однією з багатьох причин цих дій та явищ була м'якість покарання за вчинення вищевказаних протиправних дій. Зазначене потребувало посилення відповідальності, а також визнання кримінальним проступком зазначених дій.
Сьогодні Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким передбачається встановлення покарання у вигляді штрафів, обмеження або позбавлення волі за незаконне проникнення в зону відчуження. За відповідний законопроект №4156 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення" проголосували 269 народних депутатів.
‼️Зокрема законопроект передбачає, що за самовільне проникнення в зону відчуження, поселення, знищення, пошкодження або перенесення знаків радіаційного забруднення, огорожі зазначених зон нелегали каратимуться штрафом від однієї тисячі до двох тисяч п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 грн до 42500 грн) або обмеженням волі на строк від одного до трьох років.
‼️Переміщення будь-яким способом за межі зони відчуження чи зони безумовного відселення продуктів харчування рослинного і тваринного походження, промислової або іншої продукції, тварин, риби, рослин або будь-яких інших об'єктів без надання передбаченого законом дозволу або проведення дозиметричного контролю також каратиметься штрафом від однієї тисячі до двох тисяч п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 грн до 42500 грн) або обмеженням волі на строк від одного до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
‼️Придбання з метою використання або збуту продуктів харчування, промислової або іншої продукції, якщо факт їх походження із зони відчуження чи зони безумовного відселення заздалегідь відомий винній особі, каратиметься штрафом від однієї тисячі двохсот до двох тисяч шестисот неоподатковуваних мінімумів (від 17000 грн до 44200 грн) або обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
‼️Дії, зазначені вище, вчинені службовою особою або повторно, а також якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки, каратимуться позбавленням волі на строк від трьох до семи років.
Детальніше з Проектом Закону можна ознайомитись тут: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id...

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: