Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чорнобиль: Зона Невідчуження

Чорнобиль: Зона Невідчуження   фото

Таким став основний меседж чорнобильських обговорень на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія", що відбувся з 7 по 9 червня. За модерацією радниці Міністра захисту довкілля з питань розвитку Зони відчуження Лали Тарапакіної відбулась велика наративна дискусія, у результаті якої й була сформована мета найближчого часу: "Чорнобиль - Зона Невідчуження".

 

Таким став основний меседж чорнобильських обговорень на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія", що відбувся з 7 по 9 червня.

Спікерами заходу стали:

- Богдан Боруховський, перший заступник Міністра захисту довкілля;
- Ольга Василевська-Смаглюк, народна депутатка України;
- Максим Шевчук, заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження;
- Ігор Кривошеєв, голова підкомітету ВРУ з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи;
- Мар'яна Олеськів, голова Державного агентства розвитку туризму України;
- Ярослав Ємельяненко, голова Асоціації чорнобильських туроператорів

За модерацією радниці Міністра захисту довкілля з питань розвитку Зони відчуження Лали Тарапакіної відбулась велика наративна дискусія, у результаті якої й була сформована мета найближчого часу: "Чорнобиль - Зона Невідчуження". Одним з важливих етапів форуму став виступ заступника голови ДАЗВ Максима Шевчука. Він детально розповів про сьогодення зони відчуження, зупинився на контрольованому екологічному стані зони, приділив увагу найбільш актуальним питанням її життєдіяльності та потенціалу, а також перспективам міжнародної співпраці. Максим Шевчук виступив із докладом про перспективи розвитку Зони відчуження, стратегію розвитку та основні кроки з ревіталізації Зони.

«Все, що відбувається у Чорнобильській зоні – все про безпеку. Основний продукт, який генерують підприємства та установи і персонал Чорнобильської зони - це безпека... Ми займаємось виводом з експлуатації ЧАЕС, це досить тривалий, високотехнологічний, капіталоємкий процес. Ми займаємось поводженням з відпрацьованим ядерним паливом, що залишилось після 23 років роботи ЧАЕС. На нашій території, на території Чорнобильської зони, Енергоатом збудував сховище для поводження з відпрацьованим ядерним паливом працюючих українських АЕС. Ми займаємось експлуатацією нового безпечного конфайнменту, а також перетворенням об'єкту укриття на екологічно безпечну систему. Повний цикл поводження з радіоактивними відходами України – це також відповідальність Чорнобильської зони та спеціалізованих підприємств», - розповів Максим Шевчук.

За результатами конференції погодили спільні дії у розвитку території Зони - а це означає приділення ще більшої підтримки у питаннях гідного існування Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, ревіталізація чорнобильських пам'яток та локацій, збереження та примноження вже існуючої флори та фауни та інші заходи по відродженню Чорнобильської зони, що поступово перетворять ці місця у туристичний магніт.
В Експозоні форуму був представлений й новий бренд Chornobyl, спрямований саме на ревіталізацію та розвиток зони відчуження. Фахівці ДП "ЦОТІЗ" розповідали відвідувачам про унікальну історичну складову зони відчуження, перспективи наукової діяльності та подальшого розвитку цих місць, презентували сувенірну та екологічну продукцію.

Особливу увагу приділяли питанням відвідування Чорнобильської зони, знайомству з офіційно затвердженими маршрутами, розповідям про її зелений світ.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: