Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Наше місто стане одним із перших безбар’єрним

Наше місто стане одним із перших безбар’єрним фото

Наше місто першим стане безбар’єрним. Затверджена міська цільова програма «Славутич – безбар’єрне місто» передбачає розбудову та розвиток безбар’єрного та доступного простору для маломобільних груп населення та сімей з дітьми на території міста Славутич. У минулому році Славутич першим серед українських міст доєднався до ініціативи першої леді України....

Наше місто першим стане безбар'єрним.
Затверджена міська цільова програма «Славутич – безбар'єрне місто» передбачає розбудову та розвиток безбар'єрного та доступного простору для маломобільних груп населення та сімей з дітьми на території міста Славутич.
У минулому році Славутич першим серед українських міст доєднався до ініціативи першої леді України Олени Зеленської Олена Зеленська «Без бар'єрів», спрямованої на створення рівних можливостей для всіх українців, та підписав Меморандум про створення безбар'єрного архітектурного середовища. «Будь-які бар'єри можна прибрати або зсунути, але спочатку їх треба усвідомити», – впевнена дружина президента.

Славутич усвідомлює важливість нового проекту, тому не випадково ставить перед собою амбітне завдання: зробити місто «лабораторією безбар'єрних рішень» і за чотири роки перетворити міський простір на повністю безбар'єрний. З питаннями безбар'єрності та урбан-розвитку допомагає місту команда Big City Lab, що спеціалізується на розвитку міст та громад.
Перші проєкти в цьому напрямку вже реалізуються. Зокрема, програмою «Славутич – безбар'єрне місто», у 2021 році передбачається обладнати пандусами входи до міської лікарні, залізничного вокзалу, спорткомплексу «Олімпієць» та інші об'єкти. До кінця року має також з'явитися концепція, візуалізація і проєкти безперервної мережі велосипедних доріжок.
Славутич – наймолодше місто в Україні, і будувалося воно для молоді, а велосипедні доріжки були від самого початку передбачені генпланом. Однак у багатьох місцях між велодоріжками існують розриви і перепади висот. Зокрема, перешкодами для велосипедистів є бордюри, які або не мають пологих спусків, або такі спуски виконані з асфальту, незручні в користуванні і не можуть вважатися безбар'єрними. «В наших планах – закільцювати мережу велодоріжок, щоб вона стала дійсно логічною. Тобто, щоб людина на велосипеді, зійшовши з електрички, сіла на велосипед і могла проїхати по всьому місту, не сходячи з велосипеда», – розповідає головний архітектор Славутича Дмитро Баглаєв

Славутич планує побудувати перший в Україні безперервний велосипедний маршрут, який пройде через усі квартали міста. Досвід Славутича зможуть взяти на озброєння й багато інших міст. Корисним він буде і для тих ОТГ, де, як і в Славутичі, немає громадського транспорту і багато мешканців переміщуються на велосипедах або скутерах. Створення сучасної та безбар'єрної велосипедної інфраструктури значно підвищить мобільність жителів і безпеку дорожнього руху в громадах » – зауважує міський голова Юрій Фомічев.
Ще один маленький крок на шляху до безбар'єрності зроблено: у міському музеї з'явився пандус. Будівля БК "Енергія", у який знаходиться Краєзнавчий музей міста та ЧАЕС, перебуває на балансі КП Агентство регіонального розвитку м.Славутич, що активно долучається до проекту.
А вже влітку, Славутич презентує онлайн-мапу доступності міського середовища. На ній мають бути позначені безбар'єрні об'єкти та маршрути, щоб маломобільні люди могли планувати свої поїздки з урахуванням свободи пересування.
Також, вперше в Україні, у структурі виконавчого комітету Славутицької міської ради вже введена посада омбудсмена з безбар'єрності, і такий спеціаліст зараз підбирається на посаду. Саме він займатиметься питаннями доступності та інклюзії в місті. До речі, у практиці європейських країн, зокрема Польщі, таку посаду віддають людині з інвалідністю, що має достатньо компетенції, може правильно оцінити інфраструктуру та проєкти з точки зору комфортності для маломобільних соціальних груп.
Тож рух Славутича по шляху безбар'єрного та доступного простору розпочався.


Далі буде…

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: