Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЧАЕС отримала ліцензію на роботу СВЯП-2

Держатомрегулюванням прийняло рішення про видачу Чорнобильській АЕС ліцензії на експлуатацію СВЯП – 2 Колегія Державної інспекції ядерного регулювання схвалила рішення про видачу ліцензії ДСП «Чорнобильська АЕС» на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП – 2). Рішення схвалено колегією одноголосно. «За результатами обговорення, Держатомрегулювання...

Держатомрегулюванням прийняло рішення про видачу Чорнобильській АЕС ліцензії на експлуатацію СВЯП – 2
Колегія Державної інспекції ядерного регулювання схвалила рішення про видачу ліцензії ДСП «Чорнобильська АЕС» на експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП – 2). Рішення схвалено колегією одноголосно.
«За результатами обговорення, Держатомрегулювання пропонує схвалити висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки документа ДСП «ЧАЕС» «Сухе сховище відпрацьованого ядерного палива. Остаточний звіт з аналізу безпеки». Доручити департаменту з питань безпеки ядерних установок організацію видачі ДСП «ЧАЕС» ліцензії Держатомрегулювання на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки – СВЯП – 2», – сказав Голова Держатомрегулювання Григорій Плачков.
СВЯП – 2 призначене для прийому, підготовки до зберігання і безпосередньо довгострокового зберігання (протягом 100 років) усього відпрацьованого ядерного палива Чорнобильської АЕС.
Будівництво СВЯП – 2 та переміщення в нього усього ВЯП ЧАЕС є однією з умов зняття з експлуатації ЧАЕС.
«Дякуємо регулятору та усім організаціям та установам, які були залучені до підготовки, розгляду та погодження Звіту з аналізу безпеки, який буде підготовлено на основі результатів «гарячих» випробувань Сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП – 2. Окрім того, щиро дякуємо усім донорам Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку, які фінансово підтримали реалізацію надзвичайного важливого безпекового проєкту на промисловому майданчику Чорнобильської АЕС. СВЯП – 2 – це об'єкт, який відповідає найсуворішим вимогам МАГАТЕ, а також це надійність та безпечне зберігання відпрацьованого ядерного палива протягом 100 років», – наголосив Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Сергій Костюк.
Успішне проведення «гарячих» випробувань свідчить, що процес поводження з відпрацьованим ядерним паливом в Україні може відповідати найсуворішим сучасним вимогам МАГАТЕ і гарантувати екологічну безпеку територій, на яких цей процес відбувається.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: