Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Порятунок бобра у зоні відчуження

Саме бобра європейського вважають особливою твариною нашої дикої природи. По-перше, цей грузин – найбільший серед інших гризунів. По-друге – активно перетворює природні екосистеми. За цю здібність він отримав латинську назву faber, що перекладається як вмілий або майстровитий. Екологи називають цю тварину ключовим видом або екосистемним інженером. Завдяки своїй діяльності ....

Саме бобра європейського вважають особливою твариною нашої дикої природи.
По-перше, цей грузин – найбільший серед інших гризунів. По-друге – активно перетворює природні екосистеми. За цю здібність він отримав латинську назву faber, що перекладається як вмілий або майстровитий.
Екологи називають цю тварину ключовим видом або екосистемним інженером. Завдяки своїй діяльності – побудові запруд, спорудженню дерев біля водотоків – вони змінюють гідрологічний режим і створюють необхідні умови для існування багатьох видів (від копитних до водних безхребетних). Під час великих пожеж 2020 року боброві запруди рятували від знищення рослинність, яка росла навколо них.
На Поліссі бобер мешкав з давніх часів. Промислове використання виду відмічається вже в 10 ст. Внаслідок надлишкового промислу у 18 ст. почались негативні зміни в чисельності та розселенні бобрів. У подальшому, через надмірну експлуатацію, до середини 20-го ст. вид зменшив свою чисельність та перебував на межі зникнення. Знадобилась охорона та штучне розселення для відновлення чисельності виду. Зараз на території нашої країни вид є звичайним. Його навіть зустрічають на водоймах посеред великих міст.< У зоні відчуження бобер широко розповсюджений. Сліди його діяльності можна зустріти на будь якому водному об’єкті.
Найбільш відома боброва хатка побудована на березі підвідного каналу навпроти адміністративно-побутового комплексу ЧАЕС. Співробітники Заповідника досліджують бобрів через свою вкрай важливу роль у відновлені гідрологічного режиму на покинутих меліоративних системах. А ось недавно один випадок допоміг нашим співробітникам познайомитись з бобром ближче. Справа в тому, що по весні відбувається розселення молодих особин, які залишають батьківські угіддя та йдуть шукати собі власне місце у світі. Саме в цей час вони потрапляють у різні пригоди: з ними відбуваються нещасні випадки, їх атакують хижаки або вони заходять у місця, де нема води.
Так і вийшло з нашим бобром.
Першого квітня жителі села Дитятки вдень знайшли бобра, який сидів в купі хмизу на центральній вулиці села. Інформацію про тварину надав голова громадської ради при ДАЗВ Олександр Сирота. Він же зв’язався з приватним Приют для диких животных , де погодились прийняти тварину. Відлов та переміщення тварини забезпечувала Kyiv Animal Rescue Group. Тварину оглянув ветеринар і зробив щеплення проти сказу. Протягом двох тижнів за бобром спостерігали співробітники притулку. Ознак сказу не виявлено, травм і захворювань теж. Тварина перебувала в стресі, однак швидко прийшла до норми. Вчора науковий співробітник Заповідника Сергій Домашевський забрав бобра з притулку і доставив його до угідь Заповідника для випуску. Місце для випуску обрали раніше – це закинута меліоративна система біля с. Новосілки. Її розміри дозволяють тварині обрати різні типи оселищ – від зарослих каналів та старого торфовища до численних озер та стариць у заплаві р. Уж.
Оскільки бобри – нічні тварини, випускали його в другій половині дня. Це зменшить стрес від потрапляння в нові умови. Сподіваємось, що у цього бобра все буде добре.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: