Завантаження ...

Пошкодження земельних ділянок, загроза життю людей та тварин: за що палії сплачуть штрафи?

Кожного року Україна стикається з такою проблемою, як підпал сухої трави чи листя. Та зокрема такі пожежі мають масштабні та жахливі наслідки не тільки для людей, а й для тварин та екосистеми. Серед українських паліїв пішла традиція: восени та з приходом весни підпалювати сухостій. Та чи кожен знає, що це вже не...

Кожного року Україна стикається з такою проблемою, як підпал сухої трави чи листя. Та зокрема такі пожежі мають масштабні та жахливі наслідки не тільки для людей, а й для тварин та екосистеми. Серед українських паліїв пішла традиція: восени та з приходом весни підпалювати сухостій. Та чи кожен знає, що це вже не перший рік заборонено законом? Та що за такі вчинені пожежі можна сплатити чималий штраф?
Останнім часом у соціальних мережах можна побачити публікації або зворушливі дописи небайдужих людей, які застерігають та просять не палити суху траву та листя. Адже це в першу чергу може зашкодити життю птахам, комахам та тваринам, які не встигають зазвичай починути територію, захоплену вогнем. Тим паче, що є звірі, які ще сплять у своїх домівках-норках. "Перед тим як підпалити - подумай!", "Бережіть природу!", "Одне необмудане рішення може зашкодити іншим!": саме такі заклики може зустріти у соціальних мережах, та на жаль, лише небагатьох це може зупинити.
Тоді люди починають викладати фото наслідків подій: згорівші поля, величезні полум'я, з якими боряться годинами пожежники, забруднене небо сірим димом та тварини, як постраждали під час таких пожеж. Тому в цю пору року в соціальних мережах можна частенько побачити жахливі світлини з місця подій.

Наслідки підпалу сухостою в Славутичі на у Київській області
Більшість погодиться, що одні з тих хто страждає під час підпалу - тварини, птахи та комахи. Нерідко людям або рятувальникам вдається врятувати життя чи здоров'я звірям. Також підпали шкодять здоров'ю людям, адже сірий дим діє швидко та як отрута.
- Зараз у нас є деякі проблемні питання з підпалом сміттєпроводів біля під'їздів. Добре, що за цей рік ми не виявили поки що жодного випадку підпаду сухостою у Славутичі та у сусудніх громадах, - прокоментував провідний інспектор Славутицького МС ГУ ДСНС України у Київській області, майор служби цивільного захисту Литвиненко Ілля.
Що у Славутичі та сусідніх громадах не виявили підпалу - це звісно добре, та у Київській області, на жаль, випадки були. На початку весни у Бучанській міській раді опублікували допис про те, що зоозахисники готують петицію з вимогою збільшити у 50 разів штраф, та пов'язане таке рішення лише з один - палії підпалили сухостій, у разі цього постраждали звірі, земля та люди.
"Сьогодні багато птахів кричало над цими місцями, багато яких полетіло, багато потім повернулось в спалений дім і кружляло навколо. Про тварин краще мовчати -їх просто спалили живцем. Обгоріла лебідка, яка не залишала гніздо , горить ліс поряд із Чорнобилем, заплави річок, береги ставків.... Подивіться на ці фото: спорожніле пташине гніздечко посеред згарища, рятувальники погасили підпалений чиєюсь рукою сухостій... Лише за минулу добу рятувальники загасили майже 800 пожеж у екосистемах, внаслідок яких було винищено - лише вдумайтеся в цю цифру! - 823 гектари степів, плавнів, лісів, - йдеться у повідомлені.

Та, на жаль, це не єдиниий випадок у Київській області. Як повідомляють на сторінці Управління екології та природних ресурсів КМДА, що за період з 23 березня по 4 квітня вогнеборці ГУ ДСНС України у місті Києві 131 раз виїжджали на гасіння пожеж в екосистемах Києва, загальна площа яких більше 41 Га. У кожної пожежі є свої наслідки: загибель звірів, забруднення повітря, зниження родючості землі.
Що буде за підпал сухостою
Відомо, що за підпал трави людина у будь-якому випадку понесе відповідальність за скоєне. Загалом за вчиненя такої пожежі та за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна відповідальність. Відповідно до статті 152 КУпАП, спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти (850 гривень) до ста (1700 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Також відомо, що за такі пожежі людина може понести покарання, законом передбачений шраф до 153 тисяч гривень. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці.
Чому не можна палити суху траву
Міністерство екології та природних ресурсів України наголошує на тому, що підпал трави шкодить не лише людям та фауні , а й клімату. Адже під час такох пожежі виділяються парникові гази, що зашкоджують середовищу. І це слідом несе негативні наслідки. По-перше, земля втрачає свою родючість, забруднене повітря надовго може зберегти запах диму, а також через підпал може змінитися клімат, внаслідок викиду парникових газів.
Також це зашкоджує здоров'ю людини, та й звичайно, що самим паліям. Адже забруднене димом повітря може викликати алергію, распіраторні захворювання,  а також це може викликати ризик з'явлення ракових пухлин. Під час такої пожежі у повітря потрапляє пил, оксиди азоту, важкі метали та чадний газ, а це все шкодить здоров'ю та життю людини і тваринам.  Зрозуміло, що під час підпалу комахи, тварини та птахи залишаються без домівок, адже вогонь руйнує їхні гнізда та норки. Такі тварини: зайці, їжаки, плазуни, земноводні та  дрібні гризуни гинуть від пожеж або помирають у наслідок того, що не вистачає їжі.
- Випалювання сухостою — незаконна діяльність, що несе загрозу природному фонду країни, людським життям та оселям! Шановні мешканці міста Славутича, звертаємо вашу увагу: нещодавно парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянню на природних територіях. Законом заборонено випалювання сухої рослинності у прибережно-захисних зонах: уздовж річок, навколо водойм та на островах; уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах, - звертаються до жителів міста рятувальники.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия