Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чорнобильський заповідник ділиться фото до Дня горобця

Запитаєте, чи не забагато честі для невеликого птаха, який вважається одним з найпоширеніших на Землі (в тому числі – в Україні), та й зовні нічим особливим похвалитися не може? Тим не менш, в 2010-му році британські та індійські орнітологи запропонували відзначати саме таке свято – День горобця...

Запитаєте, чи не забагато честі для невеликого птаха, який вважається одним з найпоширеніших на Землі (в тому числі – в Україні), та й зовні нічим особливим похвалитися не може? Тим не менш, в 2010-му році британські та індійські орнітологи запропонували відзначати саме таке свято – День горобця.

І справа не лише в тому, що горобці надзвичайно ефективно полюють на шкідників, які докучають людям в деяких видах їх господарської діяльності (наприклад, городництві та садівництві). Зазначена дата – це нагадування про птахів, яким, на перший погляд, ще не загрожує зникнення. Однак навіть вони можуть потрапити до зони ризику, незважаючи на своє широке поширення й чисельність: людська експансія занадто агресивна до всього живого, що нас оточує.Можливо, ви звернули увагу: цих маленьких, спритних і кмітливих пернатих навколо – все менше.

Це стосується обох видів горобців – хатнього та польового, які населяють всю територію України загалом і зону відчуження зокрема. Торік, коли науковці Чорнобильського заповідника проводили на заповідній території обліки птахів, горобці не потрапили навіть у п’ятірку найбільш поширених. Особливо рідкісні – горобці хатні. Що ж – це не дивно. Синантропним видам птахів не вистачає людей, навіть якщо людям ще вчитись і вчитись свідому й бережному ставленню до природи.


Фото Сергія Домашевського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: