Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Весна у Чорнобильському заповіднику

За календарем природи весна розпочалась на цьому тижні. Саме тоді максимальні температури повітря стало перейшли нульову відмітку. Однак це лише перший, початковий, період весни.У цей час триває інтенсивне танення снігу. Пройшов перший весняний дощ. На річках почався льодохід. З'являються...

За календарем природи весна розпочалась на цьому тижні. Саме тоді максимальні температури повітря стало перейшли нульову відмітку. Однак це лише перший, початковий, період весни.У цей час триває інтенсивне танення снігу. Пройшов перший весняний дощ. На річках почався льодохід. З'являються перші ознаки пробудження життя: розпустились проліски, повертаються перші перелітні птахи, вдень вже можна зустріти комах.
Цей період весни особливо відмічав німецький письменник Ернст Юнгер: «Плинність часу найкраще проявляється під час зміни пір року. Коли під змахами кіс жниво падає на полях, коли пожухле листя опадає з дерев, коли листопадовий вітер починає домішувати до холодного дощу крихти снігу, тоді ми раптово помічаємо, що настає осінь або зима, і в цьому становленні ховається також смуток про щось незворотне. Винятком є тільки весна, цей променистий образ самого життя, у якому немає місця для знищення або заперечення.

І кожен рік дарує нам щасливі дні, коли ми відчуваємо прихід весни. Але цим дивовижним дням передують інші, трохи менш виразні. Це той момент, коли ми вперше помічаємо, що під мертвою маскою зими готові проступити чарівні життєві сили. Це час, коли юний сік починає нуртувати у деревах, і блискучий лак покриває крихітні бруньки, а кора набуває темно-коричневого та матово-фіолетового відтінку. Час, коли перший посвист шпаків разом із теплом проривається крізь гілля, і в холодних сутінках самотні лісові краї оживлює дзижчання крил вальдшнепа…».

>Фото Дениса Вишневського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: