Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як попередити підліткові суїциди через "квести" у мережі

За останній час рівень самогубств серез підлітків значно зріс, також починає збільшуватись рівень шкоди, яку завдають своєму здоров'ю діти. І у більшості випадків це відбувається за допомогу інтернету, коли діти та підлітки без нагляду батьків самостійно досліджують електронні джерела...

За останній час рівень самогубств серез підлітків значно зріс, також починає збільшуватись рівень шкоди, яку завдають своєму здоров'ю діти. І у більшості випадків це відбувається за допомогу інтернету, коли діти та підлітки без нагляду батьків самостійно досліджують електронні джерела. Грумінг в інтернеті - нова тема для обговорення.
Що ж таке взагалі цей грумінг та чим він небезпечний для дітей та підлітків? Грумінг в інтернеті (кібер-грумінг, он-лайн грумінг) — встановлення дорослими дружніх відносин з неповнолітніми особами через інтернет для шкідливого впливу на них. 

Як повідомляють на сайті "Телеграф", згідно дослідження, яке провели в Центрі кібербезпеки і освіти, маємо наступну статистику:

- 40% дітей зв’язувалися або спілкувалися з незнайомими людьми, з них 53% передали свій номер телефону незнайомцю;

- 21% говорили по телефону з незнайомцем;

- 15% намагались зустрітися з незнайомцем;

- 11% зустрілися з незнайомою людиною у власному будинку, будинку незнайомої людини чи ресторані; - 30% листувалися з телефону з незнайомими людьми;

- 6% повідомляли про свою адресу незнайомцю.

Ми поспілкувалися зі славутицької психологинею Даринею Мельник, аби дізнатися як можна попередити дітей про небезпеку та що робити в таких ситуаціях батькам.

- Я раджу батькам більш уважніше ставитися до дітей, постійно підтримувати з дітьми емоційний зв'язок. Дитина не повинна відчувати себе самотньою, кинутою, позбавленою піклування батьків, їх любові та підтримки. Дитина повинна шукати захист у рідних людей, а не шукати в мережі різні групи, які можуть бути смертельно небезпечними. Гра розрахована тільки не невпевненість в собі людей, які намагають довести свою крутість, впевненість та відвагу. Важливо буде повідомити дітям, що смілива людина ризикує лише в особливо важких ситуаціях, - прокоментувала психологиня Дарина Мельник.

Також Дарина порадила, щоб батьки завчили зі своїми дітьми декілька фраз, якими можна парирувати спроби "взяти на слабо", зазвичай це такі фрази: не хочу, мені всерівно, що ти рпо мене думаєш, я не буду в це грати, мені це не цікаво, я не роблю те, що мені не цікаво. Батьки мають постаратися кожного дня закріпляти навики позитивної розмов: доброзичливо вітайте свою дитину, ураховуйте при зустрічі доброзичливість погляду при зустрічі, посмішку, ласково вимовялйте ім'я дитини. За словами Дарини, це дуже важливо при контакті.

- Найголовніше створити і утримувати емоційний зв'язок, близькі відносини. Тоді дитина буде сама ділитися своїми переживаннями. Потрібно прибрати з методів виховання: порівняння, знецінення, гіперопіку (контроль тиску, надмірна опіка), гіпоопіку (коли не важливо поїла чи ні дитина, в чому ходить дитина, з ким спілкується та з ким дружить, коли дитини зростає сама по собі), - прокоментувала славутицька психологиня Дарина Мельник.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: