Завантаження ...

З Нового року не має коштів, не має заробітної плати

В організаціях, що розташовані в зоні відчуження, відносяться до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, виникла критична ситуація, спричинена штучним затягуванням бюрократичних процесів погодження документів. Як наслідок, з початку цього року з’явилася заборгованість із заробітної плати працівникам, відсутнє фінансування на виробничу .....

В організаціях, що розташовані в зоні відчуження, відносяться до сфери управління Державного агентства України з управління зоною відчуження, виникла критична ситуація, спричинена штучним затягуванням бюрократичних процесів погодження документів. Як наслідок, з початку цього року з’явилася заборгованість із заробітної плати працівникам, відсутнє фінансування на виробничу діяльність підприємств зони відчуження.

Атомпрофспілка надіслала Звернення Прем’єр-міністру України Шмигалю Д. А., Міністру захисту довкілля та природних ресурсів України Абрамовському P.Р. та Міністру фінансів України Марченку С.М., в якому висловила своє глибоке занепокоєння фінансовою ситуацією, що склалася на підприємствах зони відчуження через бюрократичну тяганину з погодженням необхідних документів.

Роботи і заходи у Чорнобильській зоні відчуження виконуються за програмами, які фінансуються з Держбюджету, й здебільшого мають неперервний характер (забезпечення радіаційної безпеки на території зони відчуження, підтримка в безпечному стані ядерних об’єктів, охорона лісів від пожеж). Питома вага витрат на оплату праці з нарахуваннями у загальних видатках згідно з планами використання коштів становить до 80 відсотків. Тому відсутність фінансування призводить до виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, сплати податків та зборів, відшкодування Пенсійному фонду витрат за виплату і доставку пільгової пенсії за списком №1, оплату комунальних послуг та енергоносіїв.

За інформацією, отриманою від ДАЗВ, який є за бюджетними програмами розпорядником нижчого рівня та відповідальним виконавцем, головний розпорядник бюджетних коштів (Міндовкілля) розробляє та протягом 45 днів з дня набрання чинності Закону про Державний бюджет затверджує, за погодженням з Міністерством фінансів України, паспорт бюджетної програми. Зараз паспорти за цими бюджетними програмами не затверджені Міндовкілля, оскільки затягнувся процес погодження їх з Мінфіном. Мінфін повернув їх на доопрацювання, незважаючи на пояснення, що надавалися ДАЗВ до їх зауважень. ДАЗВ доопрацював за зауваженнями Мінфіну проєкти паспортів та із поясненнями повторно направив їх до Міндовкілля. Наразі ці паспорти знову на опрацюванні в Мінфіні, а фінансування так і не здійснюється!

Напередодні 35-х роковин аварії на ЧАЕС, до яких Кабінет Міністрів України активно готується, Атомпрофспілка України звертається до Прем’єр-міністра із закликом навести лад у цьому питанні та припинити пінг-понг з документами між міністерствами задля пришвидшення процесу погодження паспортів бюджетних програм, що дасть змогу виплатити, нарешті, заробітну плату працівникам підприємств зони відчуження та припинить зростання незадоволення діями влади у трудових колективах.


***

9 березня 2021 року Чорнобильська об’єднана організація профспілки повідомила Київську міську державну адміністрацію про пікетування Міністерства фінансів України 12 березня 2021 року о 10.00.

Вимоги учасників акції протесту:
— забезпечити повне та ритмічне фінансування бюджетних програм «Підтримка екологічно безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення», «Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатація його об’єктів», а також «Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об’єктів «Укриття» та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС»;

— терміново вирішити питання повернення витрат Пенсійному фонду України на нарахування та доставку пільгових пенсій (за Списком №1) шляхом бюджетного фінансування пільгових пенсій працівників зони відчуження;

— профінансувати виплати із заборгованості заробітної плати та її складових за 2021 рік працівникам підприємств у зоні відчуження.

#Atomprofspilka #Atomprofinfo

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия