Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Які звірі зиму зимували у Чорнобильському заповіднику?

Непросто зимували. Сніги. Морози. Травоїдні корови, коні, олені змушені були добувати їжу з-під снігу.Та якщо коні й олені здатні розгрібати сніг копитами, то корови й бики не можуть стояти на трьох ногах, а тому розгрібають сніг мордою, а це не дуже зручно. От лосі, з довгими ногами та раціоном...

Непросто зимували. Сніги. Морози. Травоїдні корови, коні, олені змушені були добувати їжу з-під снігу.Та якщо коні й олені здатні розгрібати сніг копитами, то корови й бики не можуть стояти на трьох ногах, а тому розгрібають сніг мордою, а це не дуже зручно. От лосі, з довгими ногами та раціоном з гіллячкового корму, почували себе дуже комфортно.
Про це повідомили на сторінці Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Проаналізувавши чимало слідів копитних на заповідній території, науковці Чорнобильського заповідника дійшли висновку, що зимівля тварин минула задовільно: ні олені, ні, особливо, здичавілі корови з голоду не загинули.

Фахівці не помітили і вкрай знесилених звірів. Так, інколи вони голодували, а кількість виділених екскрементів за добу була меншою, ніж зазвичай. Однак не тільки пересічні громадяни, але й науковці часто допускають помилку, коли стверджують, що чисельність якогось виду обмежується екстремальними погодними умовами зимівлі чи нестачею в цей період корму.Подібні проблеми часто запрограмовані в екології виду. Саме для цього тварини накопичують на зиму запаси жиру, що дає змогу їм без особливих проблем пережити складну зиму. Це підтверджують результати цьогорічної зимівлі звірів у Заповіднику.

Жир є не тільки захистом від холоду, але й ефективним обігрівачем тіла, котрий здатний при розпаді виділяти багато тепла. У літню спеку зайві кілограми диким тваринам зовсім не потрібні. Ті, хто вийшов з зимівлі з запасами жиру, весною харчуватиметься менше. Виснажені, дещо худі тварини, молодь і вагітні самиці після сніготанення будуть, навпаки, активно харчуватись, набирати вагу.Після морозів візуально добре видно, що жирові запаси у оленів і здичавілої великої рогатої худоби зменшились. Трохи худеньким виглядає і молодняк, хоч дві мамки-корови ще на початку зими підгодовували телят молоком.Та попереду – весна, тепло, і копитні швидко відновлять свою форму.

Фото Сергія Жили

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: