Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі обдурюють людей по телефону. Як захистити себе від шахраїв?

Нещодавно у мережі Фейсбуку славутичанка Олександра Рязанова опублікувала допис в одній зі славутицьких груп, що її бабусю обдурили по телефону. Шахраї діяли за класичною смехою: позвонили, сказали, що її дочка лежить в лікарні та терміново потрібні гроші на лікування. Прийшли невідомі люди...

Нещодавно у мережі Фейсбуку славутичанка Олександра Рязанова опублікувала допис в одній зі славутицьких груп, що її бабусю обдурили по телефону. Шахраї діяли за класичною смехою: позвонили, сказали, що її дочка лежить в лікарні та терміново потрібні гроші на лікування. Прийшли невідомі люди, бабуся повірила та віддала гроші.
Шахраї придумали багато нових способів як обурити людей, але цей спосіб відомий більшості вже давно. Шахраї використовують все нові сценарії, але цей раз скористувалися найпопулярнішим - розіграли біду. "Ало, з вашим сином сталося біда..", "Вітаємо ви виграли авто, але потрібно перерахувати гроші...", "Це банк, з вашої карти зняли гроші, нам треба уточнити деякі дані вашої карти..." - ці стандартні та класичні фрази, які можна почути від шахраїв.

Сьогодні ми розповімо вам про деякі способи, якими частіше користуються шахраї в інтернеті, по телефону та відправляючи СМС.

Дзвінки з-за кордону
Новий спосіб як користуються довірою українців та обдурюють їх на гроші. Вам можуть зателефонувати невідомі, але що цікаво, мобільний номер, який вам виб'є буде не український. Мобільний номер виб'є бідь-якої країни. Ціль таких телефонних шахраїв, як можна більше з вами поговорити, адже з вас знімуть гроші за розмову. Зазвичай кажуть, що це ваші родичі з-за кордону, але поки ви відповісте, що у вас немає там ніяких родичів, або, що це однозначно не вони, то з вашої карти знімуть гроші.

Захиститися від шахраїв у такому випадку можна декількому способами: не беріть слухавку від незнайомих мобільних номерів. Якщо ви знаєте, що ви не чекаєте не від кого дзвінка, знаєте, що немаєте родичів з-за кордоном, або впевнені, що номер, який вам телефонує явно не ваших близьких чи знайомих, то не в якому випадку не беріть слухавку. Інший спосіб як можна захиститися - скачайте мобільний додаток, який допоможе розпізнати мобільні номери. Адже коли вам будуть телефонувати, то додаток вас попередить хто телефонує, також допоможе розпізнати спам це чи ні.

Розігрують біду

"З вашої дочкою сталася біда, вона в реанімації і терміново потрібні гроші. Ви зможете передати зараз..." , "Ваш син потрапив за грати, потрібно негайно його "викупити", я зараз підійду, а ви готуйте гроші.." - такі сценарії придумують шахраї, аби викликати у людей емоції, давлять на психіку, щоб як можна швидше поцупити гроші з сім'ї.

У такому випадку можна захистити себе таким чином: не брати слухавку з незнайомих номерів, не спішіть віддавати гроші, якщо шахраї вгадали, що у вас є син чи дочка, то однозначно не вгадають як їх звати, та спершу зателефонуйте близьким, щоб впевнитися чи правда про те, що вам говорять.

Якимсь дивом виграли авто по СМС
Такий вид шахрайства існує також вже давненько. Невідомі відправляють смс на вам мобільний, нібито ви виграли авто, квартиру, або гроші, але для того, щоб забрати приз вам потрібно заплатити якусь незначну суму. Виграти автомобіль, житло - це мрія майже не кожного. Але на такі смс потрібно реагувати правильно, розуміти, що це скоріше всього вас вводять в оману. Шахраї, які прописали такий сценарій хочуть як можна швидше виманити гроші, користуючись наївністю громадян. Тим паче, коли людина чує чи читає, що вона щось виграла, то незначна ціна, яку варто заплатити в порівнянні з гарним автомобілем геть зовсім не проблема. Але відразу після того як ви перерахуєте гроші, то вам не повернуть ні гроші, ні приз.

Захиститися від такого способу шахрайства можна: не відповідаєте на смс, де вам потрібно перерахувати гроші, краще видаліть та заблокуйте контакт.

В сучайному світі, шахраї придумали вже так багато сценаріїв, щоб обдурити людей, тому краще завжди бути напоготові. Якщо ви потрапили в таку неприємну ситуацію, то необхідно звернутися в поліцію та повідомити контакти людей, які вам телефонували чи писали.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: