Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Релігія чи знання? У Славутичі хочуть ввести в шкільну програму "Християнську етику"

З першого вересня у щоденниках українських учнів може з'явитися ще один шкільний предмет - "Основи християнської етики". Така пропозиція Міністерства освіти і науки України спричинила багато відгуків навколо себе. Поки одні батьки вважають, що це втручання релігії у шкільну програму, то інші думають...

З першого вересня у щоденниках українських учнів може з'явитися ще один шкільний предмет - "Основи християнської етики". Така пропозиція Міністерства освіти і науки України спричинила багато відгуків навколо себе. Поки одні батьки вважають, що це втручання релігії у шкільну програму, то інші думають, що навпаки - це навчить дітей культурі та повазі.

Міністр освіти та науки зауважив, що шкільний предмет "Основи християнської етики" не є обов'язковим. Раніше мождивість введення такого предмету викликало суперечки та дискусії. Про відсутність таких планів та про те, що обов'язковим введенням такого предмету у шкільну програму є фейком, розповів Сергій Шкарлет у інтерв'ю "Новое время".

- Це неправда. Це такий самий фейк, як і те, що діти не потраплять до 10-11 класів. Є дисципліна «Етика», в типовій освітній програмі вона зазначена. А викладач або школа на основі типової освітньої програми може формувати різні варіанти цієї «Етики», - сказав міністр. 

За словами Шкарлета, школи можуть самі формувати програму в контексті цього предмету. Якщо школа хоче включити цей предмет у програму, а громада підтримує її, то Міністрество освіти не бачить в цьому нічого поганого.

Етичний рівень у дітей впав 
Поки батьки визначаються з рішенням - погано чи добре дітей вчити християнській етиці, ми поцікавилися у психологині Дар'ї Мельник. Дар'я зазначає, що позитивно ставиться до введення такого предмета у шкільну програму, тому що етичний рівень у дітей значно впав. Вивчення такого предмету допомогло б сучасним дітям стати добрішими та вихованішими. 

- Як психолог я "за" введення "Психології" у шкільну програму, але якщо таких пропозицій немає, то хоча б "Християнська етика". Хоча за кордоном в Європі премет "Психології" практикують у школах, - прокоментувала психологиня Дар'я Мельник.

Думки "за" та "проти"

Більшість батьків у Славутичі проти того, щоб їхні діти вчили та досліджували такий предмет, як "Основи християнської етики". Одні говорять, що це справжнє втручання у Конституцію, а інші впевнені, що такий предмет нічому погану не навчить, навпаки - тільки хорошому. Тим часом, батьки з релігійними поглядами говорять, що введення такого предмету може призвести до суперечок та дискусій між дітьми, адже в школі є діти з різними поглядами. 

- Якщо вони будуть вивчати етику, як науку, що вивчає мораль всебічно, у розвитку від давності до сьогодення (і християнство серед усіх інших), то це добре.А якщо замість живого розмаїття спробують вбивати в голову лише кастровану версію однієї (будь-якої) з релігійних етичних систем, то це провал у середньовіччя, - прокоментував у мережі Василій Головцин.

- Я проти. Віра - це особисте діло кожного, - прокоментувала в мережі Олена Морозова. 

Як повідомили на сайті "релігійна правда",за його словами, Міністерство освіти та науки отримує листи щодо цього предмета вже півтора року - одні вважають, що він необхідний, інші - що неприпустимий. Тоді ж Шкарлет зазначив, що питання морально-духовного виховання обговорюють на Всеукраїнській раді церков, де представники всіх конфесій висловилися за такий напрямок предмета "Етика".

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: