Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Зима - не тільки пора року, ще випробування для тварин

Зима - складна і чудова пора року одночасно. Причому не тільки для людей, а і тварин також. Ці 3 місяці суттево відрізняються від інших. Зниження температури, короткий світловий день, сніговий покрив, відсутність зеленої біомаси – все це є викликом для існування представників фауни. Частина птахів мігрує в теплі краї. Комахи, амфібії та рептилії входять...

Зима - складна і чудова пора року одночасно. Причому не тільки для людей, а і тварин також. Ці 3 місяці суттево відрізняються від інших.  Зниження температури, короткий світловий день, сніговий покрив, відсутність зеленої біомаси – все це є викликом для існування представників фауни.

Частина птахів мігрує в теплі краї. Комахи, амфібії та рептилії входять до стану заціпеніння. Ведмідь, єнотоподібний собака та борсук впадають у зимову сплячку. А от копитні переживають зиму активно. Взимку на території Чорнобильського заповідника найчастіше можна зустріти оленя звичайного. Зазвичай співробітники фіксують стада, розмір яких варіює від 3-4 до 10-15 особин. Основу їх раціону харчування складають пагони кущів і дерев.

Вітровали та боброві "лісосіки" також є джерелом гілкового корму. Справжній делікатес в цей час для копитних – зелена омела. Сніг є фактором зниження мобільності: швидкість пересування та відстані істотно зменшуються. Для оленів критична глибина снігу становить 40-50 см. У ці дні в різних частинах Заповідника вона складала від 20 до 40 см (36 см – на метеостанції "Чорнобиль").

Разом з тим, тварини активно використовують ландшафт для захисту від холоду: під час вітру та снігопаду відходять до лісових масивів, в сонячні дні виходять на відкриті перелоги.

Фото Дениса Вишневського

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: