Завантаження ...

Солонці для тварин

Мінеральні речовини (кальцій, натрій, фосфор) потрібні всім тваринам. Особливо багато їх потрібно для розвитку рогів та росту кісток.Вважається, що тварини, як і люди, полюбляють усім відому кухонну сіль. Насправді звірі можуть користуватися різними джерелами – природного...

Мінеральні речовини (кальцій, натрій, фосфор) потрібні всім тваринам. Особливо багато їх потрібно для розвитку рогів та росту кісток.Вважається, що тварини, як і люди, полюбляють усім відому кухонну сіль. Насправді звірі можуть користуватися різними джерелами – природного походження (солончаки, глини та гірські породи) або штучного – залишки будівельних матеріалів, мінеральні добрива чи вапно.

Про це повідомили на сторінці Чорнобильського раціаційно-економічного біосферного заповідника. 

У практиці мисливських господарств для уникнення дефіциту солей використовують підкормку на штучних солонцях. Ця справа – непроста, і часто на турботливо облаштованому солонці тварини – рідкісні гості. Інколи відбувається все навпаки: дуже популярні у тварин солонці створюються всупереч очікуванням. Для прикладу, в Чорнобильському заповіднику є своєрідні вапняні солонці, котрі з’явились спонтанно. У безлюдних селах, на фермах та інших спорудах подекуди залишились запаси вапна. З часом їх відшукали копитні й почали ними користуватись. Деякі солонці вже виснажені, а на деяких ще є вдосталь мінеральної підгодівлі. На фото. Вагітна самиця з оленям поспішає на солонець до ферми.

В ієрархії вона займає невисоке місце, тому відвідує солонець вдень – не особливо безпечний час. Після фотографування довелось почекати, коли вона насититься і піде від колгоспної ферми. Ось такі стежки оленів і коней ведуть на мінеральний солонець у складське приміщення ферми. Вапно з проржавілої бочки знаходиться в невеликому підсобному приміщенні з одним виходом. Олені, на відміну від корів і коней, дуже й дуже рідко заходять в такі будівлі. Однак мінеральна приманка настільки приваблива, що інколи пересилює страх і природну обережність.

Фото Сергія Жили

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия