Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Звернення до керівництва держави проти підвищення тарифів депутати підтримали одноголосно

Депутати Славутицької міської ради підтримали звернення до керівництва держави одноголосно. У ряді регіонів країни жителі протестують проти підвищення тарифів. Не залишився осторонь і Славутич. 15 січня біля будівлі Славутицької міської ради відбувся мітинг протесту проти підвищення тарифів на енергоносії. 2396 славутичан залишили ....

Депутати Славутицької міської ради підтримали звернення до керівництва держави одноголосно

У ряді регіонів країни жителі протестують проти підвищення тарифів. Не залишився осторонь і Славутич. 15 січня біля будівлі Славутицької міської ради відбувся мітинг протесту проти підвищення тарифів на енергоносії. 2396 славутичан залишили свої підписи під зверненням до керівництва держави з вимогою про скасування рішення Кабінету Міністрів України щодо підвищення тарифів на енергоносії.

Ввечері, 18 січня, в залі засідань відбулася позачергова сесія Славутицької міської ради VIII скликання, що транслювалася ТБ «МедіаДім» та на ютуб-каналі slavutich mvk. Міський голова Юрій Фомічев ознайомив депутатів із зверненнями, що надійшли від групи депутатів, жителів міста, депутата Михайла Шинкаренка.

Виважено, конструктивно питання підвищення цін на комунальні послуги без відповідного державного відшкодування витрат населенню були обговорені на засіданні.

Виступили депутати від різних політичних сил: Володимир Борисов, Олена Радченко (політична партія «Опозиційна платформа – За життя»), Майя Руденко, Сергій Чесноков, Дмитро Стельмах (політична партія «Європейська Солідарність»), Михайло Шинкаренко (політична партія «Рідний Дім»), Валентина Дарнопих (політична партія За майбутнє»), Юрій Юрченко (політична партія «Голос»).
Одноголосно, 24 голосами, єдине звернення від Славутича було прийнято депутатами до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості збільшення вартості енергоносіїв та зменшення видатків бюджету на пільги та субсидії.

Текст звернення:

Додаток
до рішення Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області
________________№ ____________

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області VIІI скликання до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості збільшення вартості енергоносіїв та зменшення видатків бюджету на субсидії та пільги

На сьогоднішній день громадяни України, як і весь світ, ведуть боротьбу з COVID-19 та в умовах пандемії змушені долати наслідки запровадження карантинних заходів, які значною мірою обмежили права та свободи громадян, погіршили їх матеріальний стан.
В Конституції України зазначено, що Україна є соціальною, правовою державою, що відображається у соціальній спрямованості економіки, праві громадян на соціальний захист та гідний життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, який включає достатнє харчування, одяг, житло.

Конституцією визначено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Керівництво держави зобов’язане діяти виключно в інтересах громадян країни та приймати рішення для захисту та реалізації прав, свобод та соціальних гарантій.  Однак, 06.01.2021 НКРЕКП прийняла постанову № 15, якою визнано такими, що втратили чинність, низку постанов НКРЕКП, у тому числі постанову від 26 лютого 2015 року № 220.  Раніше, 28.12.2020 Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1325 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483", якою на період із 01 січня до 31 березня 2021 року визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн/кВт/год.
За інформацією на урядовому порталі, Кабінет Міністрів України прийняв постанову з метою уникнення стрімкого зростання тарифу на електроенергію для населення із січня 2021 року.  Проте, своїми постановами Кабінет Міністрів України та НКРЕКП фактично скасували всі пільгові тарифи.  До 31.12.2020 для населення діяли тарифи на електроенергію, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), від 26.02.2015 № 220 "Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню"(на періоді з 01 березня 2017 року). Так, скасовано тариф на електроенергію населенню за обсяг, спожитий до 100 кВт/год. електроенергії на місяць (включно), у розмірі 0,9 грн/кВт/год. Тобто, пенсіонери та малозабезпечені верстви населення, які, з метою зменшення фінансового навантаження на власні родини, економили на використанні електроенергії, щоб не вийти за пільговий обсяг, вимушені будуть теж сплачувати 1,68 грн/кВт/год.

Ситуація із тарифом на електроопалення для населення є не менш катастрофічною. Відповідно до скасованої постанови НКРЕКП, для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), а також яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), ціна за 1 кВт/год. складала 0,90 грн за обсяг, спожитий до 3000 кВт/год. електроенергії на місяць (включно).

Починаючи з 2014 року, державні органи активно стимулювали населення за встановлення електроопалювальних установок у будинках, що вважалось кроком до енергонезалежності та відмови від опалювання газом. Відповідно до даного рішення, багатьма славутичанами встановлено електропалення в індивідуальних будинках та здійснено відключення від систем централізованого опалення. Одним із факторів доцільності переходу було саме надання пільгового тарифу на електроопалення.  Отже, збільшення тарифу з 0,90 грн за 1 кВт/год. до 1,68 грн за 1 кВт/год., тобто, на 87%, уже сьогодні для більшості родин є не стрімким, а надстрімким зростанням. Якщо з 01 квітня 2021 року тариф дійсно становитиме 3,48 грн за 1 кВт/год, то сплата за спожиту електроенергію стане непосильною для більшості українських родин.

Крім того, місто Славутич будувалося як місто енергетиків, місто супутник Чорнобильскої атомної електростанції. 100% будинків міста Славутича обладнано електроплитами, отже альтернативи не існує. З урахуванням специфіки міста мінімальне споживання на однокімнатну квартиру не може складати менше 250-300 кВт/год на місяць. До 2012 року населення міста користувалось електричною енергією за тарифами, встановленими постановою Національною комісією регулювання електроенергетики України від 10.03.1999 № 309 (зі змінами).   Згідно вказаної Постанови, були встановлені пільгові тарифи на електроенергію, що відпускається населенню, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку кухонними електроплитами, за обсяг, спожитий до 250 кВт/год/міс.

Прийняття постанов про скасування пільг та підняття тарифів на комунальні послуги призведе до збідніння громадян, погіршення їх життєвого рівня та унеможливить реалізацію основних життєвих потреб.
Органи державної влади зобов’язані реалізовувати гарантії соціального захисту населення при оплаті за житлово-комунальні послуги та вживати заходів для випередження зростання доходів населення над зростанням цін/тарифів на житлово-комунальні послуги, що закріплено нормами діючого законодавства.

В такий важкий для громадян час, держава повинна забезпечити не лише збереження соціальних гарантій, а й приймати рішення для збільшення розміру надання допомог, пільг та субсидій для людей, котрі знаходяться за межею виживання. Субсидія як соціальна гарантія для самих незахищених верств населення не зможе в повній мірі покрити різницю в нових тарифах та не забезпечить можливість пересічних українців їх оплатити. При плануванні витрат у Державному бюджеті України на 2021 рік, Кабінет Міністрів України скоротив видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі. Порівняно з 2018 роком, у 2020 році обсяг видатків Державного бюджету на виплату пільг та житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу зменшено майже удвічі, з 73,7 млрд грн до 36,6 млрд грн.
Видатки на субсидії можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилися більшість громадян України.  Окрім цього, європейський підхід до подолання негативних наслідків пандемії COVID-19 полягає у серйозній підтримці бізнесу і громадян у випадку, якщо центральний уряд чи місцева влада впроваджують карантин або локдаун. У нас цього, на жаль, не сталося - майже за рік пандемії уряд не спромігся налагодити дієві механізми та знайти резерви такої підтримки у монетизованій формі. Натомість, влада ввела кілька локдаунів, що суттєво знизило ділову активність, знищило тисячі дрібних та середніх бізнесів, а інші поставило на межу виживання.

Ми, депутати Славутицької міської ради Вишгородського району Київської області, як представницький орган Славутицької міської територіальної громади, виступаємо за забезпечення належного рівня соціальних гарантій незахищених верств населення.
Також вважаємо, що керівництво держави зобов’язане вжити всіх необхідних заходів для здійснення перевірки обґрунтованості збільшення вартості енергоносіїв для населення. 

Враховуючи думку та потреби громадян, з метою досягнення балансу інтересів споживачів комунальних послуг, суб’єктів господарювання та держави вимагаємо:

1. Терміново відмінити рішення Кабінету Міністрів України та НКРЄКП про підняття тарифів на електроенергію, газ, їх транспортування та рішень про скасування пільгових тарифів на електроенергію для населення за обсяг, спожитий до 100 кВт/год. електроенергії на місяць (включно), у розмірі 0,9 грн/кВт/год., для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками, ціна за 1 кВт/год. 0,90 грн за обсяг, спожитий до 3000 кВт/год. електроенергії на місяць (включно).
2. Залишити пільговий тариф за 1 кВт/год. 0,90 грн на електроенергію для населення за обсяг споживання:
- до 100 кВт/год/міс;
- до 250 кВт/год/міс для населення, що проживає в будинках, які технічно не можливо забезпечити газопостачанням;
- до 3000 кВт/год/міс для потреб населення, що використовує електроопалювальні установки.
3. Підготувати та ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету України на 2021 рік, якими передбачити виділення достатнього розміру коштів для покриття потреби у пільгах та субсидіях соціально незахищених верств населення.
Переглянути механізм призначення населенню субсидій для оплати житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу та пічного побутового (рідкого) палива з урахуванням підвищення норм та соціальних гарантій.
4. Встановити мораторій на подальше підвищення тарифів на електроенергію, газ та їх транспортування для всіх категорій споживачів, а питання зміни тарифів для населення розглядати лише після завершення карантинних заходів та виходу України з кризи, відновлення у повному обсязі роботи всіх галузей економіки, стабільної ситуації на ринку праці, зростання рівня доходів і життя громадян, передбачивши у державному бюджеті фінансові компенсатори збитків для комунальних і державних підприємств-надавачів комунальних послуг.

За дорученням сесії Славутицької міської ради та мешканців міста Славутич (додаються).

З повагою

Міський голова Юрій ФОМІЧЕВ

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: