Завантаження ...

Як зберегтися від ковіду? Рекомендації від лікарів

Майже рік лікарі боряться за життя людей, які хворіють на коронавірус. Вже відомо, що цей вірус передається від одної людини до іншої, тому логічно буде притримуватися дистанції та носити захисну маску, особливо коли ви знаходитись в приміщені або у...

Майже рік лікарі боряться за життя людей, які хворіють на коронавірус. Вже відомо, що цей вірус передається від одної людини до іншої, тому логічно буде притримуватися дистанції та носити захисну маску, особливо коли ви знаходитись в приміщені або у громадських місцях, де зазвичай велике скупчення людей. 

Захворювання на COVID-19 може мати різний перебіг, до того ж у кожної людини ця хвороба протікає по-різному. Більшість інфікованих українців мають легку форму коронавіурса і можуть вилікуватися без госпіталізації.

- Зараз багато чого написано, багато чого сказано стосовно захисту, але головні рекомендації залишаються одні і ті ж самі, навіть на сьогодні. Це звичайно безпечна дистанція, яка повинна бути не менше ніж 1,5 метра один від одного. Також потрібно одягати захисну маску та третє головне правило, потрібно ретельно мити руки не менше ніж 20 секунд, - прокоментувала Олена Суганяка, медична директорка амбулаторної поліклінічної служби.

Якщо ви в супермаркеті

Коли ви зайшли в приміщення, то відразу скористайтеся безкоштовними антисептичними засобами, які зазвичай стоять при вході. Потрібно обов'язково одягати захисну маску та звісно ж, притримуватися безпечної дистанції.

Олександр Смілик, хірург-стоматолог пояснив, що як і захисні одноразові, так і медичні маски мають дві сторони: одну синю, другу білу. Якщо людина хворіє та не хоче зарахити інших людей, то маску потрібно одягати білою стороною до себе. А якщо людина хоче захистити себе від навколишнього середовища, то одягати синьою сторою. Це через те, що біла сторона маски - фільтр, а синя - оболонка, яка покрита антибактеріальним гелем.

Сімейні лікарі також радять користуватися функцією, яка є у більшості супермаркетах, кафе та ресторанів - замовляти їжу та продукти на особистий адрес. Також лікарі рекомендують писати список продуктів зарання, аби в приміщені магазину скоротити час.

Коли ви перебуваєте в транспорті

В транспорті потрібно обов'язково притримуватися дистанції між іншими людьми та носити захисну маску, також бажано одягати спеціальні захисні рукавички. В транспорті краще користуватися безготівковою оплатою за переїзд, або готувати заздалегідь гроші. Займайте місце, яке знаходиться далі від людей.

Медики радять не користуватися транспортом в годину пік. Краще вийти зарання з дому та доїхати швидше та безпечніше. Стримайтесь від розмов по телефоні та від живого спілкування з людьми в транспорті.

Лікування легкої форми вдома

Не рекомендується самостійно призначати курс лікування, краще зверніться до свого сімейного лікаря або до лікарні. Коли ПЛР-тест підтвердився у вас легка форма COVID-19, то ви лікуєтеся вдома на самоізоляції.

Легкий перебіг захворювання храктеризує:

- Температура (до 38 градусів);

- Нежить або закладеність носа;

- Головний біль; - Більу горлі;

- Більу м'язах та кістках;

- Порушення свідомості, млявість, втома;

- Втрата нюху та смаку.

Зараз не існує вакници, яка б могла вплинути на перебіг захворювання. Курс лікування, яким діагностують людям з COVID-19, це щоб організм виробив антитіла та поборов вірус самостійно. Головне не нашкодити.

- Вже доведено, що є відсоток людей, у яких організм абсолютно не чутливий до цього вірусу, - поділилася Олена Суганяка.

Коли можна виходити з самоізоляції

За останніми наказами МОЗ, людина може виходити з амбулаторно-поліклінічного лікування, коли немає клінічних проявів гострого распіраторного захворювання протягом 3-х днів, рахуючи з 10 дня від появи симптомів.

Британ Дар'я

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия