Завантаження ...

Актуальна статистика та чорнобильці

14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З цього приводу – актуальна пенсійна статистика і цьогорічні зміни у пенсійному забезпеченні. Наразі на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області перебувають 10507 пенсіонерів із числа постраждалих ...

 

14 грудня, в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. З цього приводу – актуальна пенсійна статистика і цьогорічні зміни у пенсійному забезпеченні.

Наразі на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області перебувають 10507 пенсіонерів із числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За видами пенсій «чорнобильці» розподіляються таким чином:

пенсію за віком отримують 7076 осіб;
пенсію по інвалідності отримують 3305 осіб, (з них 2,9 тис. – в розмірі відшкодування збитків);
по втраті годувальника — 409 осіб.

Середня пенсія «чорнобильців» становить:

І категорія – 9620,42 грн;

ІІ категорія – 3519,89 грн;

ІІІ категорія – 2714,19 грн;

ІV категорія – 2717,61 грн;

у разі втрати годувальника – 5391,61 грн.

Щомісячні видатки на виплату пенсій учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи на Полтавщині складають 53,7 млн. грн.

З 1 квітня п.р. особам старше 80-ти років, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, не досягав 9205,19 грн, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 № 251 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» встановлено щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 500 гривень.

У разі, якщо після встановлення зазначеної щомісячної компенсаційної виплати розмір пенсійних виплат не досягав 2600 гривень, була встановлена доплата до пенсії громадянам в сумі, що не вистачала до зазначеного розміру. Причому ця сума враховується під час подальших перерахунків пенсії. З 1 травня п.р. проведено індексацію пенсій із застосуванням коефіцієнта збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, що враховується для обчислення пенсії, в розмірі 1,11. Внаслідок зазначеного перерахунку пенсії колишнім військовослужбовцям, військовозобов’язаним, призваним на військові збори по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, які обчислені з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, зросли, в середньому, на 1140 грн.

Ще одна важлива цьогорічна зміна полягає в наступному: якщо раніше показник середньої заробітної плати по країні для осіб з інвалідністю І категорії учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи визначався згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1210 на рівні 2006 року
(928,81 грн), у 2019 – 1086,71 грн, то зараз він становить 1206,25 грн.

Особам, у яких розмір підвищення в результаті індексації пенсії не досягав 100 гривень, встановлено доплату до пенсії в сумі, що не вистачала до зазначеного розміру, і яка враховується під час подальших перерахунків пенсії. Разом з тим з 1 травня 2020 р. збільшено мінімальну виплату до з 2000 гривень до 2100 гривень за наявності 30 років страхового стажу у жінок та 35 років – у чоловіків. У квітні п.р. встановлено одноразову грошову допомогу у зв’язку з негативними наслідками поширення на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у сумі 1000 гривень у разі, коли пенсія менша за 5000 грн.

На виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з 1 липня п.р. проведені перерахунки пенсій у зв’язку із підвищенням розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, визначеного на рівні 1712 грн, а з 1 грудня 2020 року – на рівні 1769 грн. Таким чином, відбулося збільшення підвищень до пенсії та максимального розміру пенсій учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

На підставі Закону України № 540-ІХ від 30.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19) розділ ХV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» доповнено новим пунктом 14-6.

Відтак у випадку пропуску особою з інвалідністю в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, передбачених карантином, встановленим Кабміном, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи, виплата пенсії не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю.

У період до переогляду особи з інвалідністю пенсія виплачується в розмірі, визначеному з урахуванням групи інвалідності, попередньо встановленої МСЕК.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия