Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Завершено перевезення відпрацьованого ядерного палива

Чорнобильська АЕС успішно завершила перевезення відпрацьованого ядерного палива, яке проводилося у рамках «гарячих» випробувань СВЯП-2 14 грудня на Сховищі відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 було розміщено на довготривале проміжне зберігання другий двохстінний екранований пенал із відпрацьованим ядерним паливом. Міністр захисту довкілля ...

 

Чорнобильська АЕС успішно завершила перевезення відпрацьованого ядерного палива, яке проводилося у рамках «гарячих» випробувань СВЯП-2

14 грудня на Сховищі відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 було розміщено на довготривале проміжне зберігання другий двохстінний екранований пенал із відпрацьованим ядерним паливом.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський зазначив, що відпрацьоване ядерне паливо на СВЯП-2 буде зберігатися щонайменше 100 років, адже на сховищі використовуються сучасні технології, які дозволять його безпечно зберігати. А щоб перевезти майже 22 тис. тепловидільних збірок, які накопичилися під час експлуатації ЧАЕС та зараз зберігаються на СВЯП-1, потрібно близько 10 років.

 

Сергій Калашник, Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження, подякував міжнародним партнерам, які допомогли у будівництві СВЯП-2, а також підрядним організаціям, що були залучені до цього процесу.

«Під час «гарячих» випробувань на СВЯП-2 до сховища було перевезено 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок, які після обробки були розташовані у бетонних модулях зберігання. Отже, ми виконали усі заплановані роботи із ВТВЗ», - повідомив в.о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Володимир Пєсков.

Успішне проведення «гарячих» випробувань свідчить, що процес поводження з відпрацьованим ядерним паливом в Україні може відповідати найсуворішим сучасним вимогам МАГАТЕ і гарантувати екологічну безпеку територій, на яких цей процес відбувається.

 

На квітень 2021 року заплановано отримання ліцензії на експлуатацію СВЯП-2, яка має бути видана Державною інспекцією ядерного регулювання України після розгляду та погодження Звіту з аналізу безпеки, який буде підготовлено на основі результатів «гарячих» випробувань.

Довідково.
За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу СВЯП-1. Сховище СВЯП-1 не розраховане на довготривале зберігання палива і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: